زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین ویژه امریکا برای صلح افغانستان میگوید، اردو و اقتصاد پاکستان بدترین وضعیت خود را تجربه میکند.
وی این اظهارات را در واکنش به گزارش روزنامه فایننشل تایمز بیان کرد که در آن به مداخله اردوی پاکستان در سطح بالا در اقتصاد این کشور اشاره شده بود.
خلیلزاد مداخله اردو در اقتصاد را نشانه وضعیت بد دانسته و میافزاید، به دلیل وضعیت نامناسب، نظامیان از ماموریت خود در زمینه تقویت امنیت خارج شده اند.
خلیلزاد افزوده است:« اردو بر سیاست و حکومت پاکستان مسلط است. به گفته فایننشل تایمز، آنها اقتصاد کشور را در دست میگیرند. البته که آنها مسوولیت امنیت را دارند. نتیجه این است که هر سه در وضعیت بدی قرار دارند. اردو باید اصلاحات بیاورد و بر آنچه که مأموریت اصلی آنهاست تمرکز کند.»
طارق فرهادی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« مشکل پاکستان این است که جمعیت آن بسیار سریع در حال افزایش است، یعنی این احتمال وجود دارد که از مرز ۲۶۰ میلیون تن گذشته و به ۲۸۰ میلیون تن رسیده باشد. پاکستان به امریکا صادرات دارد که ممکن است در جنگ افزایش تعرفه ها توسط رئیس جمهور ترامپ آسیب ببیند. صادرات پاکستان بیشتر محصولات نساجی است. همچنین چین که قبلاً به پاکستان کمک میکرد در حد اعظمی کمک های خود قرار دارد و بیش از این نمیخواهد به پاکستان کمک کند. پس گفته میتوانیم که با نگاهی به این فشارهای اقتصادی می توان انتظار تغییر در پاکستان را داشت.»
تحلیلگران سیاسی درباره وضعیت اقتصادی کنونی پاکستان میگویند، مشکلات اقتصادی این کشور تنها دامن گیر مردم پاکستان نخواهد شد؛ بلکه اثرات منفی بر منطقه نیز خواهد داشت.
کمال ناصر اصولی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« بی ثباتی پاکستان قطعا به نفع مردم این کشور نیست، اما به نفع برخی کشورهای همسایه به ویژه کشورهای است که پاکستان در۵۰ سال گذشته نظام های آنها را نابود کرده و بی ثباتی سیاسی ایجاد کرده است. این به این معنا است که افغان ها از شر آنها خلاص خواهند شد. به طور کلی، این به نفع مردم منطقه است، اما به نفع پاکستان نیست؛ زیرا پاکستان در منطقه چنین نقشی ایفاء کرده است مانند کشور زهر پاش. آنها همیشه بالای همسایگان خود زهر پاشیده اند.»
نورالله عزیز، کارشناس اقتصادی میگوید:« زمانی که صلاحیت اقتصاد پاکستان به دست اردو این کشور داده شود، این موضوع باعث نگرانی بسیاری از مردم و همچنین پایان سرمایه گذاری های بسیاری از سرمایه گذاران و یا انتقال سرمایه گذاری ها میشود. وقتی اقتصاد در دست اردو باشد، اعتماد در مارکیت کاهش مییابد و بسیاری از مردم با حالت مواجه میشوند که سرمایههای خود را به کشورهای دیگر منتقل کنند یا سعی کنند فرصتهای سرمایهگذاری را در کشورهای دیگر بیابند.»
برخی دیگر میگویند که نتایج این کار زمینه را برای فساد مالی گسترده و بی ثباتی سیاسی فراهم میکند و میافزایند، به این ترتیب اعتماد بین المللی به پاکستان کاهش یافته و بحران اقتصادی آن شدیدتر می شود.
یونس زدران، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« شکست حکومت ملکی و همچنین گسترش اختیارات اردو و مدیریت بدهی های بین المللی بر بخش تجارت نیز تأثیر می گذارد. پیامدهای آتی این کار دولتی شدن اقتصاد، افزایش فساد، بی ثباتی سیاسی و کاهش اعتماد بین المللی خواهد بود.»
موضوع تسلط اردو پاکستان بر اقتصاد این کشور در حالی مطرح می شود که وضعیت اقتصادی این کشور خوب نیست و همچنان ده ها میلیارد دالر از سازمان های پولی و مالی بین المللی و برخی کشورها بدهکار است.