به اساس گزارش روزنامه آستانه تایمز، نمایندگان اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای میانه در ششمین نشست مشترک در دوشنبه، پایتخت تاجکستان، دیدار و علاوه بر مسائل مشترک، در مورد وضعیت افغانستان نیز گفتگو کرده اند.
در این گزارش گفته شده است، آنها وضعیت اقتصادی افغانستان را بحرانی یاد کرده و به همین دلیل در مورد این وضعیت ابراز نگرانی کرده اند. نمایندگان اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای میانه گفته اند که اکثریت افغان ها با گرسنگی مواجه هستند و به کمک های بشری بین المللی نیاز دارند.
به اساس این گزارش، این نمایندگان پیشنهاد کردند که برای بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان، افزایش همکاری های تجاری با کابل توسط این کشورها ضروری است.
وزارت امور خارجه تاجکستان گفته است:« شرکت کنندگان از نشستی که در فبروری ۲۰۲۴ برگزار شد، در مورد تحولات اجتماعی-اقتصادی و سیاسی افغانستان و همچنین سیاست های کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا برای کمک به افغانستان تبادل نظر کردند.»
تحلیلگران روابط بینالملل نیز همکاریهای تجاری و کمکهای بشری کشورها را با افغانستان مهم دانسته و میافزایند، در صورت تداوم این همکاریها میتوان رشد اقتصادی را افزایش داد.
آنها همچنین از حکومت سرپرست میخواهند که اعتماد جامعه جهانی را برای حل مشکلات مردم عام افغانستان جلب کند.
نجیب الرحمان شمال، تحلیلگر روابط بین الملل میگوید:« در این نشست بر راه های همکاری با افغانستان تاکید شده است. من امیدوارم که این کشورها از نظر همکاری اقتصادی به افغانستان کمک کنند؛ زیرا همکاری های اقتصادی و کمک های بشری ربطی به به رسمیت شناسی ندارند، اما میتوانند به رشد اقتصادی افغانستان کمک کرده و به مردم افغانستان مفید واقع شود. امیدوارم مسوولین حکومت سرپرست با جلب اعتماد جامعه جهانی زمینه را برای حل مشکلات موجود فراهم کنند.»
تحليلگران اقتصادی، گفتگوهای كشورها در خصوص وضعيت افغانستان و به ويژه اوضاع اقتصادی را مفيد دانسته و میافزایند، در نتيجه اين گفتگوها میتوان مشتركات همكاری با افغانستان در بخش تجارت را افزايش داد.
عبدالنصیر رشتیا، تحلیلگر اقتصادی میگوید« به نظر من هر چه افغانستان در محراق بحث های جهان و کشورهای منطقه جای بیشتری داشته باشد، به نفع افغانستان است و می تواند منجر به روابط استراتیژیک اقتصادی و سیاسی بهتر شود. بنابراین هر چه با کشورهای منطقه و کشورهای همسایه داد و ستد بیشتری داشته باشیم، هم از نظر هزینه ای ارزان تر می شود و هم میتواند به سرعت بخشیدن به صادرات و واردات کمک کند.»
نگرانی اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای میانه از وضعیت اقتصادی افغانستان در حالی است که بر اساس گزارش های سازمان ملل متحد، حدود ۲۴ میلیون افغان به دلیل گرسنگی نیازمند کمک های بشری هستند.