نشست نوبتی کمیسیون تدارکات ملی روز شنبه (۲۶ عقرب ۱۴۰۳) به ریاست ملا عبدالغنی برادرآخند معاون اقتصادی ریاست الوزرا تشکیل شد.
معاونیت اقتصادی در صفحه ایکس خود نگاشته است، قرارداد ۲۷ پروژه به ارزش حدود ۵ میلیارد افغانی منظور و ۸ قرارداد دیگر تعدیل شده است.
در خبرنامه که از سوی معاونیت اقتصادی ریاست الوزار نشر شده آمده است، در این نشست به کمیته های تعیین شده در خصوص قیمت قراردادهای هشت پروژه وظیفه داده شده تا با شرکت های برنده مذاکره کرده و گزارش خود را به رهبری تدارکات ملی ارائیه کنند.
معاونیت اقتصادی افزوده است، از جمله پروژه های تصویب شده و تعدیل شده، بازسازی بند سلطان، ساخت بلاک های شماره دوم تهدیه مسکن در کابل، ساختمان های محاکم استیناف در لوگر و قندهار، اعمار تعدادی سرک های داخلی شهر کابل، تهیه وسایل برقی لازم در ولایات مختلف و تعدادی پروژه دیگر شامل است.
همچنین ۲۰ پروژه دیگر که برای تصویب در نشست ارائیه شده بود، تعدیل و یا به تعویق افتادند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی در این مورد میگوید:« نشست نوبتی تدارکات ملی به ریاست ملا عبدالغنی برادر آخند معاون اقتصادی ریاست الوزرا برگزار شد و بر اساس اجندا، ۴۷ پروژه برای تصویب ارائیه شد، که از جمله قراردادهای ۲۷ پروژه به ارزش حدود ۵ میلیارد افغانی تصویب شد و برخی دیگر تعدیل و برخی به تعویق افتادند. از جمله پروژه های تصویب شده و تعدیل شده می توان به بازسازی بند سلطان در ولایت غزنی، بلاک های شماره دوم در تهیه مسکن شهر کابل، اعمار تعمیر های محاکم استیناف در ولایات لوگر و قندهار، تعدادی از سرک های داخلی شهر کابل، وسایل برقی لازم در ولایات مختلف و تعدادی پروژه دیگر است که توسط امارت اسلامی تمویل میشود.»
تحلیلگران اقتصادی به این باور اند که پروژه های اساسی اقتصادی نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند.
آنها میگویند، تطبیق چنین طرح ها نه تنها زمینه اشتغال مردم را فراهم می کند، بلکه راه را برای سرمایه گذاری های دیگر نیز باز می کند.
آنها خواستار توجه جدی به اجرای پروژه های اساسی اقتصادی هستند و آن دسته از پروژه های که مستقیماً با توسعه کشور و اقتصاد مردم ارتباط دارد، برای اجرای آنها کار شود.
نورالله عزیز، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« پروژه های اقتصادی زیربنایی استراتیژیک می توانند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور داشته باشند؛ زیرا این پروژه ها نه تنها زمینه کار را برای مردم فراهم میسازند، بلکه میتوانند زمینه سرمایه گذاری های جدید را نیز فراهم کنند. برای مواد اولیه این پروژه ها باید سرمایه گذاری های جدیدی انجام شود، مواد اولیه آنها باید به عنوان کالا در بازارها به فروش برسند.»
برخی دیگر میگویند، در کنار پروژههای بزرگ اقتصادی مانند تاپی، کاسا یک هزار، تاپ و افغان ترانس، بسیاری از پروژههای اساسی دیگر مانند بندهای آب و برق، سرکهای حلقوی کشور، سرکهای داخلی شهرهای بزرگ، فعالسازی مجدد کارخانههای تولیدی و پروژه های مشابه دیگر می تواند اقتصاد کشور را به حرکت آورد و زندگی مردم با آن بهتر شود.
عبدالجبار صافی، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« در اقتصاد افغانستان پروژه های بزرگ ملی مانند تاپی، کاسا یک هزار، افغان ترانس و دیگر پروژه های بزرگ مانند میس عینک برای افغانستان بسیار مهم است. همچنین پروژههای دیگری مانند سرک سازی و فعال کردن کارخانههای بزرگ، ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری برای سکتور خصوصی، نقش بسیار مهمی در اقتصاد دارند.»
۲۷ پروژه تصویب شده از سوی کمیسیون تدارکات ملی از سوی حکومت سرپرست تمویل میشود و ارزش آنها ۵ میلیارد افغانی میباشد.
در حال حاضر پروژه های بزرگ دیگر از جمله سرک های بزرگ حلقوی کشور در کنار کانال قوشتپه زیر کار است و بودجه آنها از عواید داخلی افغانستان پرداخت میشود.