اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان از کاهش سطح مبادلات تجاری بین دو کشور خبر داده و میگوید، این مشکل بر اقتصاد دو کشور تاثیر منفی گذاشته است.
خان جان الکوزی، رئیس اتاق مشترک میگوید، در سال جاری تجارت بین افغانستان و پاکستان از ۲ میلیارد دالر به ۶۰۰ میلیون دالر کاهش یافته است، که دلیل آن سیاست نادرست پاکستان در مقابل تجارت بوده است.
به گفته الکوزی، در کنار تجارت، سطح ترانزیت با پاکستان نیز به طور بی سابقه ای کاهش یافته است.
الکوزی میافزاید:« سالانه بیش از ۱۰۰ هزار لاری تردد می کردند اما اکنون به ۱۰ تا ۱۵ هزار کاهش یافته است. برای همه آنها خدمات ارائه میشد؛ هر سال تا دو میلیارد دلار خدمات، نقل و انتقالات و ترانسپورت داده می شد، اما اکنون همه آنها از بین رفته است. این یک ضرر بزرگ برای اقتصاد پاکستان و افغانستان است. اخیراً پاکستان دروازه های گفتگو را کاملاً بسته است. با این کار تجارت ما ۶۰ درصد کاهش یافته است.»
این در حالیست که تجارت افغانستان با کشور همسایه دیگر، ایران افزایش یافته است.
محمد انور عارفی، معاون پالیسی اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگوید، اخیرا روابط تجاری نزدیکی با ایران دارد و ارزش معاملات تجاری به ۳ میلیارد دالر رسیده است.
عارفی میافزاید:« ما روابط خوبی با ایران داریم؛ هم واردات داریم هم صادرات. اندازه این داد و ستد تقریبا به ۳ تا ۴ میلیارد دالر میرسد.»
در همین حال، رییس اتاق تجارت مشترک میگوید، پاکستان با ساختن بهانه های مختلف راه های تورخم و انگوراده را مسدود کرده و همچنین در سپین بولدک، غلام خان و دند پتان نیز مشکلاتی ایجاد کرده و این مشکلات از نظر صادرات به تجار افغان خسارت وارد کرده است.
به گفته الکوزی، پاکستان جدا از مشکلات سیاسی و امنیتی، مشکلات اداری نیز ایجاد می کند و خلاف تمام قوانین بین المللی از ترانزیت افغانستان ۱۰ درصد محصول می گیرد.
الکوزی میافزاید:« یک و نیم ماه است که راه تورخم بسته شده و همچنین ۷ ماه از بسته شدن راه انگوراده میشود. در بولدک، دند پتان و غلام خان نیز مشکلاتی وجود دارد. پاکستان همیشه به دنبال بهانه است و اکنون در کنار مشکلات دیگر مشکلات اداری نیز ایجاد کرده است. پاکستان بر خلاف تمام قوانین بین المللی از ترانزیت افغانستان ۱۰ درصد مالیات می گیرد.»
در عین حال، تاجران افغان میگویند، هر سال در فصل رسیدن میوه تازه افغانستان، پاکستان عمداً در دروازه تورخم و سایر مسیرها مشکلاتی ایجاد کرده و مسیرها را می بندد که این کار تاجران افغان را متضرر کرده است.
با این حال، اتاق تجارت قول حل مشکل را میدهد و میگوید، به جای پاکستان راه های جایگزین دیگری برای تجارت و ترانزیت در نظر گرفته شده و به زودی این مشکل حل خواهد شد.
افزایش دهلیز های هوایی، گسترش داد و ستد با کشورهای آسیای میانه، بهره گیری از بندر چابهار و همچنین بهره گیری از محصولات داخلی در داخل کشور، راه های است که اتاق تجارت به عنوان جایگزین برای تجارت با پاکستان ارائیه کرده است.
میرویس حاجی زاده، معاون اتاق تجارت میگوید:« تاجران و تجارت ما آسیب زیادی دیده اند و سرمایه خود را از دست داده اند. ناگهان شنیده می شود که راه تورخم بسته شده است؛ لاری های بارگیری شده با سبزیجات و میوههای ما متوقف میشوند و همه چیز از بین میرود.»
همچنین خانجان الکوزی، رئیس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگوید:« ترانزیت ما با پاکستان رو به پایان است؛ به همین دلیل روی راه های جایگزین میاندیشیم و به زودی از شر این مشکلات خلاص خواهیم شد. فقط میوه های تازه، محصولات کشاورزی، سنگهای معدنی و مواد معدنی ما که بیش از ۸۰۰ میلیون دالر به پاکستان صادر می کردیم، اکنون با مشکل مواجه هستند.»
اگر چه افغانستان از نظر موقعیت جغرافیایی چهارراه تجارت آسیا نامیده می شود، اما به دلیل عدم دسترسی به دریا، تجارت و ترانزیت خود را از طریق کشورهای همسایه انجام می دهد.
پاکستان و برخی از کشورهای دیگر اغلب موانع را برای این تجارت ایجاد می کنند، اما آسیب آن به تجار و مردم هر دو کشور وارد می شود.