پس از آغاز کار عملی پروژه تاپی، قرار است در آینده نزدیک کار عملی پروژه کاسا یک هزار نیز که انرژی برق را از آسیای مرکزی به آسیای جنوبی منتقل می کند، از سر گرفته شود.
مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه میگوید، با کشورهای همکار این پروژه در مورد آغاز کار عملی این پروژه گفتگو کرده و اطمینان حاصل شده است که کار به زودی آغاز خواهد شد.
به گفته وی، پس از تکمیل این پروژه، افغانستان به اندازه کافی برق خواهد داشت و به شمول کابل بین سایر ولایات توزیع خواهد شد.
متقی در این مورد میگوید:« همچنین این باور بوجود آمده که کشورهای منطقه روز به روز در حال پیشرفت در عرصه تعامل با امارت اسلامی است. همانطور که کار چند پروژه بزرگ آغاز شده است، به زودی کارهای عملی پروژه های کاسا یک هزار و افغان ترانس نیز آغاز خواهد شد.»
در عین حال، کارشناسان اقتصادی میگویند، با شروع کار عملی پروژه کاسا یک هزار افراد زیادی مشغول به کار می شوند و مشکلات صنعتکاران در داخل کشور حل می شود.
آنها میگویند، پس از اتمام این پروژه، آن دسته از سرمایه گذاران که در خارج از کشور سرمایه گذاری کرده اند نیز به کشور باز می گردند و در اینجا سرمایه گذاری می کنند.
محمد یونس زدران، کارشناس اقتصادی میگوید:« به دلیل کمبود برق در افغانستان اغلب در برق وارداتی از ازبکستان و تاجیکستان مشکلات پیش میشود، اما با کاسا یک هزار این مشکلات حل می شود و مردم برق ارزان به دست میآورند.»
برخی دیگر میگویند، در حال حاضر امنیت در کل کشور قابل اعتماد است، بنابراین با اجرای پروژه کاسا یک هزار پروژه های دیگری نیز ایجاد خواهد شد.
آنها از حکومت سرپرست میخواهند که هر چه زودتر کار عملی این پروژه را آغاز کند.
نورالله عزیز، کارشناس اقتصادی میگوید:« در صورت تطبیق پروژه کاسا یک هزار، برق از طریق افغانستان به جنوب آسیا می رسد. این پروژه نه تنها برق افغانستان را تامین می کند، بلکه از نظر ترانزیت نیز منافع اقتصادی برای افغانستان به همراه خواهد داشت. این پروژه نه تنها زمینه کار را برای مردم افغانستان فراهم می کند، بلکه به تطبیق پروژه های دیگر نیز کمک خواهد کرد.»
کاسا یک هزار پروژه بزرگ انتقال برق از قرغیزستان و تاجکستان به پاکستان از طریق افغانستان است. پروژه کاسا یک هزار از طریق بندر شیرخان از آسیای میانه وارد شمال افغانستان می شود و سپس از ولایت های قندوز، بغلان، پنجشیر، کاپیسا، کابل، لغمان و ننگرهار به خیبر پشتونخوا و پاکستان میرسد.
هزینه کلی این پروژه ۱.۱۷ میلیارد دالر برآورد شده است که بانک جهانی در گذشته وعده پرداخت آن را داده بود. پس از تکمیل این پروژه سالانه ۷۵ میلیون دالر برای حق ترانزیت به افغانستان داده می شود.