تاپی یا خط لوله انتقال گاز که کار عملی آن از سال ۲۰۱۵ به دلایل مختلف به تعویق افتاد، روز چهارشنبه (۲۱ سنبله ۱۴۰۳) کار عملی آن از سوی مقامات بلند پایه ای افغانستان و ترکمنستان افتتاح شد.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی میگوید، در کنار پروژه تاپی، پروژه های توسعه راه آهن، فایبر نوری و برق مرتبط با تاپی نیز آغاز خواهد شد.
به گفته مجاهد، با تطبیق پروژه تاپی، ارتباط منطقه ای ایجاد شده و قیمت گاز و خدمات اینترنت در افغانستان به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
وی میافزاید:« پس از امروز کار عملی پروژه تاپی در خاک افغانستان آغاز می شود. فاز اول این پروژه تا ولایت هرات است که به محض رسیدن به هرات، در آن گاز آزاد می شود و مردم افغانستان از آن بهره مند می شوند و قیمت آن نیز بسیار ارزان خواهد بود.»
مجاهد از تلاش های مقامات ترکمنستان در آغاز امور عملی پروژه تاپی قدردانی کرده و خواستار روابط سازنده دوجانبه با ترکمنستان است.
به گفته مجاهد، بخشی از پروژه تاپ، پروژه سب استیشن نورالجهاد است که برق را از ترکمنستان به افغانستان و پاکستان انتقال میدهد و فاز اول آن در هرات آغاز شده است.
وی میافزاید:« سب استیشن نور الجهاد بخشی از پروژه تاپ است. این یکی دیگر از پروژه های بزرگ کشور است که برق را از ترکمنستان به افغانستان و سپس به پاکستان انتقال می دهد. بخشی از این پروژه در ولایت هرات تطبیق شد که بر اساس آن سب استیشن نور الجهاد از امروز شروع به کار کرد و برق این ولایت را تامین می کند.»
پس از تکمیل پروژه تاپی، افغانستان سالانه تا ۴۵۰ میلیون دالر عواید ترانزیتی دریافت خواهد کرد.
ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند در این پروژه انتقال گاز به نام تاپی مشارکت دارند؛ طول کل آن حدود ۱۸۰۰ کیلومتر است که ۷۳۵ کیلومتر آن از خاک افغانستان می گذرد.
کارشناسان امور اقتصادی، تکمیل پروژه تاپی و دیگر پروژه های بزرگ را از نظر ثبات اقتصادی برای کشور یک پیشرفت بزرگ می دانند.
به گفته آنها، چنین پروژه ها نقش مهمی در توسعه اشتغال، صنعت و تجارت دارد.
محمد آصف ننگ، کارشناس اقتصادی میگوید:« مهمترین چیز این است که تاپی پروژه ثبات افغانستان و یک شبکه ارتباطی منطقه ای است. با وجود درآمد سالانه ۵۰۰ میلیون دالر، گاز نیز به افغانستان داده خواهد شد.»
این خط لوله گاز از هرات، فراه، هلمند و قندهار به پاکستان میرود که با آن زمینه کار برای هزاران تن فراهم میشود.