وزارت امور خارجه بر اساس دستور ریاست الوزرا، ماموریت پنج سالهٔ عبدالجبار انصار قونسل افغانستان در مشهد به پایان رسید و از دعوت وی به کشور خبر داده شد.
در اعلامیه ای منتشر شده در این مورد آمده است که پس از این، امضا و مهر وی معتبر نیست و به همین دلیل تمامی امتیازات وی به پایان میرسد و وی دیگر نمیتواند از امتیازات دیپلوماتیک و مصونیت در کشور میزبان برخوردار شود.
در این اعلامیه همچنین آمده است که وی پس از پایان دوره مسوولیت خود در تاریخ ششم جوزا به صورت غیر شفاف در جمع آوری عواید دفتر نمایندگی دست زده و به صورت غیرمسوولانه و غیرقانونی در امور اداری دخالت کرده است.
احمد ضیاء تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه میگوید:« انصار پس اتمام وظایف اش، اقدامات غیرقانونی مانند دخالت غیرمسئولانه در جمع آوری عواید و امور اداری دفتر نمایندگی را به صورت غیر شفاف انجام داد و روند ارائه خدمات قنسولی به تاجران، مراجعین و افغان های ساکن در منطقه را متاثر کرد؛ بنابر همین دلیل امضا و نشان انصاری قابل اعتبار نیست.»
بر اساس این اعلامیه، روند ارائه خدمات قنسولی برای مراجعین، تاجران و پناهندگان افغان ساکن آنجا تحت تأثیر کار وی قرار گرفته است.
لذا تا زمان انتصاب قونسل جدید، و انتقال مسوولیت ها به وی و به منظور جلوگیری از تاخیر در ارائه به موقع خدمات به مراجعین، یکی دیگر از دیپلومات های دفتر نمایندگی امور قنسولی را بر عهده میگیرد.
جنت فهیم چکری، تحلیلگر سیاسی میگوید:« جنرال قونسل مشهد پایان کار و امارت اسلامی اقدامات پس از پایان کار را بررسی میکنند و وجود فساد و عدم شفافیت را در اقدامات پنج ساله ارائه میکنند و در نتیجه تمام کارهای که او برای اتباع افغانستان در کشور میزبان انجام داده باطل خواهد شد.»
در این اعلامیه، بر اساس کنوانسیون ویانا در امور دیپلپماتیک و قنسولی، خاتمه و عزل نمایندگان دیپلوماتیک از صلاحیت های کشور فرستنده بوده و یک امر عادی در عرف بین الملل است.
اما این تصمیم حکومت سرپرست واکنش های تند برخی رسانه های ایرانی را در پی داشت و این اقدام طرف افغان را بدون موافقت طرف ایرانی یکجانبه و بی احترامی خوانده اند.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« بر اساس اصول دیپلوماتیک بین المللی که در کنفرانس های ویانا و شیکاگو در سال ۱۹۶۰ یا ۱۹۶۳ انجام شد؛ طبعا وقتی سفیر ارشد میرود، برایش توافق نامه میفرستند و وقتی توافق نامهٔ دیگری می آید، دوباره اعتماد نامه میبرد و با پرتوکول خاص از طریق تشریفات دیپلوماتیک به شخص اول کشور آنرا میدهد و همین گونه وقتی جنرال قنسول نیز تعیین میشود او به رئیس تشریفات وزارت امور خارجه تسلیم میکند، و زمانی کار شان به پایان میرسد؛ مراسم خاص دارد، یک ملاقات تودیعی میکنند و ماموریت اش تکمیل میشود، وزیر خارجه کشور میزبان را نیز خبر میکند و به کشور خود باز میگردد.»
این در حایست که بر اساس مادهٔ دوم و دهم کنوانسیون ویانا، تصمیم به اعزام دایمی ماموریت های دیپلوماتیک به کشورها و بالعکس، تصمیم برکناری وی به عنوان دستگاه دیپلوماتیک باید پس از موافقه وزارت امور خارجه طرف مقابل انجام شود.