در حالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هفته گذشته، امارت اسلامی را قدرت واقعی افغانستان خواند و بر لزوم تصمیم حذف مقامات امارت اسلامی از لیست سیاه و تقویت روابط با حکومت فعلی تاکید کرد. امارت اسلامی از این موضع استقبال کرد.
اما ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه برای افغانستان اخیرا گفته است که حاکمیت طالبان در تمام افغانستان مهم است و تجزیه این کشور تهدیدی برای منطقه است.
کارشناسان سیاسی بر این باورند که پاکستان تلاش کرده تا تصویری نادرست از افغانستان به جهان و روسیه ارائه دهد و بر این اساس روسیه نمیخواهد افغانستان تهدیدی برای امنیت داخلی این کشور ایجاد کند، در حالی که امارت اسلامی بارها اطمینان داده است که خاک افغانستان علیه کسی استفاده نمی شود.
اختر محمد راسخ، تحلیلگر نظامی میگوید:« اینکه این نگرانی ها در سطح بین المللی افزایش یافته است دلیل اصلی آن اقدامات پاکستان و استخبارات این کشور است. روس ها نگرانند که اگر این ۲۲ گروه از آدرس جهان غرب و استخبارات پاکستان که زیر چتر تروریزم برای تاجکستان و ازبکستان، منطقه و آسیای میانه ایجاد شده اند وارد شوند و اگر گروه جدید دیگر برای روس ها از آدرس افغانستان پیدا شود پس روس ها با شکست سنگین اقتصادی و نظامی مواجه خواهد شد و نمیتوانند جنگ اوکراین را با پیروزی به پیش ببرند؛ پس همین دلیل است که روسها میخواهند با طالبان روابط خوبی داشته باشند و این جغرافیا را از نظر شناخت، اقتصاد و اقدامات استخبارتی تحت کنترول خود نگهدارند تا برنامه های جهان غرب در منطقه به نتیجه نرسد.»
با این اوصاف، شماری از کارشناسان روابط بین الملل بر این باورند که روسیه برای فریب دادن مردم عام اظهارات ضد و نقیض درباره افغانستان میکند.
آنها اگرچه روابط روسیه و افغانستان را مهم میدانند، اما معتقدند که مسکو با جهان تعامل دارد و نمیتواند به طور مستقل روابط رسمی را با حکومت سرپرست حفظ کند.
واحد فقیری کارشناس روابط بین الملل میگوید:« اعتقاد من این است که بیشتر اظهارات روس ها عوام فریبی است و میخواهند به چشم مردم خاک بزنند، آنها نیز میخواهند با اجماع بین المللی باشند و طالبان را به رسمیت نشناسند و طالبان را از جامعه جهانی جدا کند و با خود یکجا کند. به نظر من این سیاست روس ها ناقص است و هیچ صداقتی در آن وجود ندارد، زیرا اگر روس ها واقعا با طالبان دوست هستند، پس باید آنها را به رسمیت بشناسند، در حالی که روس ها این کار را نکرده اند و عموماً صحیت های ضد و نقیض میکنند.»
نجیب رحمان شمال کارشناس روابط بین الملل میگوید:« با این حال دیده می شود که مانند کشورهای غربی، روسیه سیاست دوگانه ای را در قبال افغانستان در پیش دراد. هر جا که منافع سیاسی، اقتصادی و ملی آنها مطرح باشد، در آنجا فغانستان بهترین دوست آنهاست؛ اما در موارد دیگر همواره از وجود گروه های تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی میکنند که این یک سیاست دوگانه است و باید به آن پایان دهند.»
امارت اسلامی میگوید که سیاست خارجی این کشور مبتنی بر ایجاد روابط با همه کشورها است و خواهان روابط و تعامل با هیچ کشوری به قیمت ارزش های اسلامی، ملی و فرهنگی افغانستان نیست.
این در حالیست که علاوه بر شماری از کشورهای جهان، روابط امارت اسلامی با روسیه و چین نزدیک است و به سطح تعاملات رسمی رسیده است؛ اما به شمول این دو کشور، هیچ کشوری در جهان حکومت سرپرست را به رسمیت نشناخته است.