نشست سه جانبه افغانستان، چین و پاکستان در اسلام آباد پایتخت پاکستان که روز یکشنبه (۱۷ ثور ۱۴۰۲) خاتمه یافت، کین گانگ وزیر امور خارجه چین در کنار کمک های همه جانبه در زمینه های مختلف به افغانستان، از امارات اسلامی خواست تا رویکردی میانه را اتخاذ کرده و روند مبارزه با تروریزم را تسریع بخشد.
گانگ به طور مشخص از امارت اسلامی خواسته است که باید با جنبش اسلامی ترکستان شرقی که در ولایت سینکیانگ این کشور فعالیت های تخریب کننده انجام می دهد و چین را تهدیدی بزرگ برای امنیت و ثبات داخلی خود می داند، به طور جدی مبارزه کند.
گانگ افزوده:« طرف افغان باید به وعده های خود در مبارزه با تروریزم عمل کند و برای سرکوب جنبش اسلامی ترکستان شرقی گام های جدی بردارد. افغانستان باید در خاک خود برای حفاظت و تامین امنیت اتباع چینایی و ادارات دیپلوماتیک کوشش کند.»
پس از آنکه پاکستان خواستار آغاز عملیات علیه تی.تی.پی در افغانستان شد، تحلیلگران ادعای تازه چین را افتضاح ندانسته و میگویند امارت اسلامی باید در پیوند به فعالیت گروه های تروریستی، از کشور های منطقه و همسایه خواستار شواهد و وضاحت شود.
عزیزالله معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این گونه ادعاهای همسایه ها و جهانیان مبنی بر اینکه گروه های تروریستی در افغانستان است، در صورتی که طالبان در این مورد تصمیم قاطعی اتخاذ نکند، بیانیه مفصلی صادر نکند، از هر مدعی اسناد نخواهند و در سطح بین المللی عمل نکنند، پس این گونه ادعاها ادامه مییابد، همگی افغانستان و طالبان را مقصر میدانند که گویا آنها در عقب گروه های تروریستی دست دارند و این گروه ها در افغانستان وجود دارد. قبلاً پاکستان این ادعا را میکرد، اما اکنون چین این ادعا را می کند.»
برخی دیگر بر این باور اند که لانه، تمویل و تجهیز گروه های تروریستی در خاک افغانستان نه، بلکه در کشورهای انجام میشود که در گذشته از همین راه از منافع خود محافظت کرده اند و میخواهند کشورهای جهان و منطقه چنین خواسته ها را از این کشورهای مشخص داشته باشند نه از دولت افغانستان.
هر چند امارت اسلامی بارها به جهان اطمینان داده است که به هیچ گروه مسلحی در داخل خاک افغانستان اجازه نمیدهد که از خاک این کشور علیه دیگران استفاده کند.
می خواستیم نظر امارت اسلامی را نیز در این مورد داشته باشیم، اما باوجود تماس های مکرر، نظرشان را با ما در میان نگذاشتند.