ریچارد بینیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ۲۷ اپریل و گروهی از کارشناسان این سازمان برای بررسی وضعیت بشری به شمول زنان و دختران افغان به افغانستان آمدند.
سفر این هیأت سازمان ملل متحد به کشور که به مدت هشت روز به تعویق افتاد، در چهارم ماه جاری به پایان رسید.
این هیات کارشناسان سازمان ملل پس از بازگشت در یک خبرنامه در مورد حقوق زنان و دختران افغان ابراز نگرانی کرده و گفته اند که زنان و دختران در افغانستان بطور سیستماتیک شکنجه میشوند.
در بخشی از خبرنامه آمده است:« زنان و دختران افغان به طور سیستماتیک شکنجه میشوند. جامعه جهانی نمیتواند چشم خود را در برابر حقوق زنان و دختران افغان ببندد. موضوع حقوق زنان و دختران در افغانستان و مشارکت معنادار آنان در قضایای مهم باید یکی از اولویت های سازمان ملل باشد. نباید از زنان و دختران افغان به عنوان ابزاری برای دستیابی به مسایل سیاسی استفاده شود و این حقوق هرگز نباید به عنوان ابزاری برای مذاکره استفاده شود.»
در این بیانیه، اعمال محدودیت برای کار کارمندان زن در ادارات دولتی و غیردولتی به ویژه در دفاتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) در کنار محدودیت های پیشین یکی از دیگر اقدامات تحریمی جدید علیه حقوق زنان است و گفته است این دستور وضعیت سازمان ملل متحد را در افغانستان را با مشکل مواجه میکند.
در بخشی از این خبرنامه آمده است:« به دوام ممنوعیت کاری کارمندان زن در یوناما از سوی امارت اسلامی کار کارمندان زن در ادارات غیردولتی را همچنان دشوار میکند، این فرمان وضعیت کاری سازمان ملل را در افغانستان با مشکل مواجه میکند.»
این گروه کارشناسان بار دیگر از امارت اسلامی خواسته اند تا وعده های خود در خصوص زنان را عملی کنند و به اصول بین المللی در این زمینه پابند بماند.
در بخشی از خبرنامه آمده است:« از مقامات طالبان میخواهیم که اصول حقوق بشر را مراعات کرده و به ویژه به تعهدات خود در کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان پابند باشند و به تمام حقوق حفاظت و حمایت از حقوق زنان و دختران احترام بگذارند.»
یک تحلیلگر سیاسی از امارت اسلامی میخواهد که مطابق با سنت افغانی و اصول اسلامی به زنان اجازه کار و تحصیل را بدهند تا از یک سو در این زمینه بهانه جهان ختم شود و از سوی دیگر از اظهارات مشابه در آینده جلوگیری شود.
این هیات سازمان ملل متحد در حالی در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان ابراز نگرانی کرد که معاون سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا در مصاحبهٔ با رسانه ها نبود دولت همهشمول، حضور گروه های تروریستی و احترام نکردن به حقوق زنان و دختران را مانع بزرگی برای به رسمیت شناختن طالبان خواند.
خواستیم در این زمینه نظر امارت اسلامی را نیز داشته باشیم، اما تا زمان انتشار گزارش به تماس ما پاسخی ندادند، اما امارت اسلامی قبلا این اینگونه اظهارات جهان در مورد زنان و دختران را همیشه رد کرده و این را مسئله داخلی افغان ها خوانده است.