اکنون جهان افغانستان را به رسمیت نمی شناسد و هیچ کشور همسایه هم جرأت به رسمیت شناختن افغانستان را نکرده است.
شماری از کارشناسان سیاسی می گویند، تاکنون هیچ کشوری علاقمندی به تعامل رسمی سیاسی با افغانستان نشان نداده اند و همین موضوع باعث شده که افغان ها با بحران سیاسی و اقتصادی مواجه شوند.
آنها می گویند که اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، جهان بهانه های بیشتری برای حکومت کنونی افغانستان ایجاد می کند و بحران بشری بیشتر گسترش می یابد که مهار آن دشوار خواهد بود.
سرور نیازی کارشناس سیاسی می گوید:« حکومت طالبان باید روابط سیاسی و دیپلوماتیک خود را با جامعه جهانی بهبود بخشد و توافقنامه باید عملی شود، در غیر آن، جامعه جهانی برای افغانستان مشکل ایجاد می کند و به دنبال بهانه است. اگر افغانستان در همین وضعیت باقی بماند، مردم با فاجعه شدید بشری و اقتصادی مواجه خواهند شد.»
اما برخی بر این باورند که روابط کنونی امارت اسلامی با کشورهای منطقه به روابط رسمی تبدیل شده و جهان نیز افغانستان را به رسمیت خواهد شناخت.
هاتف مختار، کارشناس سیاسی می گوید:« جهان به تدریج امارت اسلامی را به رسمیت خواهد شناخت و افغانستان در کوتاه مدت با مشکلاتی مواجه خواهد شد، اما از این انزوای سیاسی و اقتصادی خارج می شود.»
شهزاده مسعود کارشناس سیاسی می گوید، طرف افغان باید تمام اتهامات را که جهان در زمینه به رسمیت شناختن به وجود می آورد را، ختم کند.
مسعود می گوید، دولت افغانستان باید روابط خود را با جامعه جهانی بر اساس منافع ملی به گونه ای تنظیم کند که به تعامل رسمی برسد و افغانستان عضو رسمی جامعه جهانی شود.
هغه زیاته کړه:«اسلامي امارت باید له نړیوالې ټولنې سره باید خپلې اړیکې د ملي ګټو پر اساس داسې تنظیم کړي،چې نړۍ افغانستان په رسمیت وپيژني او د نجونو د زده کړو په برخه کې د نړۍ پلمې دې ورختمې کړي،چې افغانستان د نړیوالې ټولنې فعال غړی شي.»
وی افزود:« امارت اسلامی باید روابط خود را با جامعه جهانی بر اساس منافع ملی به گونه ای تنظیم کند که جهان افغانستان را به رسمیت بشناسد و در عرصه آموزش دختران تمام بهانه جهان را ختم کند تا افغانستان عضو فعال جامعه شود.»
پس از سقوط جمهوریت، همسایگان، کشورهای منطقه و جهان روابط رسمی خود را با افغانستان قطع کردند، اما اخیرا برخی کشورها سفارتخانه ها و کنسلگری های خود را به امارت اسلامی واگذار کرده اند.