روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما در واکنش به ادامه ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم در افغانستان میگوید، برای چهارمین سال متوالی مقامات حکومت سرپرست دختران را از تعلیمات دوره ثانوی منع کرده اند و این اقدام بحران اقتصادی در افغانستان را پیچیده تر خواهد کرد.
یوناما با نشر اعلامیه ای از قول روزا اوتونبایوا گفته است، نبود دختران در صنوف بالاتر از صنف ششم زیان آور بوده و افزوده است که این اقدام حکومت سرپرست نه تنها به آینده دختران آسیب میرساند، بلکه به صلح و رفاه تمام افغانها نیز آسیب میزند.
در این اعلامیه به نقل از اوتونبایوا افزوده شده است:« من عمیقاً ناامید هستم که مقامات حاکم خواسته های مردم افغانستان و جوامع را نادیده میگیرد که دههها جنگ را تحمل کرده اند و با یک بحران بشری وحشتناک مواجه اند. این ممنوعیت یکی از دلایل اصلی است که افغانستان را به صورت دوامدار به سمت انزوا از جامعه جهانی سوق داده است. اقدام که بر سر راه بازسازی مانع ایجاد میکند. این ممنوعیت امکانات بازسازی افغانستان را کاهش میدهد و باید لغو شود.»
در اعلامیه یوناما، به یافته های یونیسف در این زمینه نیز اشاره شده و گفته شده است که تا اکنون جلوگیری از دسترسی دختران به آموزش، ۲.۲ میلیون دختر افغان را متأثر کرده است که تنها در سال جاری، ۴۰۰ هزار دختر از این بابت متأثر شدند.
بنا بر تخمین یونیسف، اگر ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم تا سال ۲۰۳۰ ادامه یابد، بیش از ۴ میلیون دختر متأثر خواهند شد.
با توجه به این، رئیس یوناما از نهادهای کمک رسان بین المللی خواست که تا حد امکان به حمایت از مردم افغانستان در عرصه معارف ادامه دهند.
سمیر انگار، تحلیلگر روابط بین الملل میگوید:« آموزش سرمایه گذاری مهم و ستراتیژیک برای آینده کشور محسوب میشود. بدون آن نه میتوان به صلح دائمی، نه پیشرفت و نه ثبات واقعی دست یافت.»
برخی دیگر سهم و آموزش دختران در جامعه را یک اصل مهم خوانده و میگویند، حکومت سرپرست باید با توجه به این اصل، برای صلح و ثبات دایمی افغانستان به دختران در هر سنی و در هر سطح اجازه آموزش را بدهد.
محمد زلمی افغانیار، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ارتقاء ظرفیت های علمی و فرهنگی در جامعه امری حتمی و ضروری است، افغانستان نیاز به تثبیت موضع و جایگاه خود در جهان دارد اما این کار بدون افزایش ظرفیت ها امکان پذیر نیست.»
پیش از این، سیما باهوس، رئیس بخش زنان سازمان ملل متحد نیز سه شنبه گذشته محدودیتهای اعمال شده برای آموزش دختران توسط حکومت سرپرست را محکوم کرد و این تصمیم حکومت سرپرست را نقض آشکار حق آموزش دختران خوانده بود.
در رابطه با اظهارات اخیر رئیس یوناما با سخنگویان حکومت سرپرست تماس گرفتیم، اما پاسخ دریافت نه کردیم.