شماری از تاجران و فروشندگان میوه خشک در ننگرهار میگویند، به دلیل نبود مکان و وسایل مناسب برای پروسس و بسته بندی میوه خک، با مشکلات زیادی مواجه اند.
آنها میافزایند، حکومت باید مانند سایر ولایات در ننگرهار نیز مارکیت مناسب برای پروسس و بسته بندی میوه های خشک ایجاد کرده و در اختیار تاجران قرار دهد.
محمد یار، تاجر میوه خشک میگوید:« ما در اینجا بازار مخصوص برای میوه خشک نداریم. از حکومت تقاضا داریم که به ما یک مارکیت و مکان مخصوص بدهد. ما میخواهیم میوههای مان را اینجا پروسس و بستهبندی کنیم و سپس به کشورهای دیگر بفرستیم.»
محمدالله، یکی دیگر از تاجران میوه خشک میگوید:« ما از دولت میخواهیم تا یک مندوی به اساس معیارهای بینالمللی برای ما بسازد. مکان فعلی ما در وضعیت بسیار بدی است، نه آب است، نه تشناب و نه مسجد. ما از امارت می خواهیم که هر چه زودتر یک مارکیت مخصوص میوه خشک برای ما بسازد.»
آنها میافزایند، با وجود کیفیت خوب میوه های خشک افغانستان، نمی توانند با میوه خشک وارداتی رقابت کنند زیرا در اینجا امکانات پروسس معیاری وجود ندارد.
آنها تاکید دارند که تعرفه میوه های خشک وارداتی از خارج باید افزایش یابد تا میوه خشک افغانستان بازار پیدا کند.
خلیل الرحمن، تاجر میوه خشک میگوید:« باید بالای کالاهای وارداتی چین مالیاتی وضع شود که کالای ما به فروش برسد. آنها کالاها و محصولات پروسس شده خود را به اینجا می آورند و این باعث می شود کسی کالاهای پروسس ناشده ما را خریداری نکند. سال گذشته هر تاجر ما یک تا دو میلیون افغانی ضرر کردند.»
حضرت عمر، یکی دیگر از تاجران میوه خشک میگوید:« یک خواست دیگر ما این است که در حال حاضر فقط با چین قرارداد داریم، این قراردادها باید با کشورهای دیگر نیز منعقد شود. همچنین تقاضای ساخت یک مارکیت را داریم تا بتوانیم میوه های که از قریه ها و ولسوالی ها میآید، پروسس و صادر کنیم. در حال حاضر میوه های ما به نام کشورهای دیگر صادر میشود اما می خواهیم به نام خودمان صادر کنیم.»
مسوولین محلی با توجه به مشکلات و درخواست های آنان میگویند، تلاش دارند به مشکلات تاجران میوه خشک رسیدگی کرده و تسهیلات بیشر برای توسعه کسب و کار شان ارائه کنند.
به گفته آنها، در حال حاضر وزارت صنعت و تجارت با هدف بازاریابی محصولات داخلی و حمایت از تجار، تعرفه تعدادی از کالاهای مشابه را افزایش داده است.
شاکرالله ستانکزی، آمر امور تجارتی ریاست صنعت و تجارت ننگرهار میگوید:« ما در تلاش هستیم تا محصولات این محل را بیشتر معیاری کرده و سپس به کشورهای دیگر صادر کنیم. ما مالیات میوه های مشابه را که از کشورهای دیگر می آید، افزایش داده ایم تا صنایع داخلی تقویه شده و فروش بهتری داشته باشد.»
ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان ولایت های اند که بیشترین حاصلات میوه های خشک از آنها بدست میآید. تاجران میوه این ولایات تاکید دارند که باید در ننگرهار برای آنها تسهیلات پروسس و بسته بندی فراهم شود.