حکومت ایالتی خیبر پشتونخوا از اعزام تیم مذاکره کننده به افغانستان به منظور حل مشکلات امنیتی دو طرف خط فرضی دیورند خبر داده است.
حکومت ایالتی با نشر اعلامیه ای گفته است، در نشست رهبران سیاسی و مذهبی خیبر پشتونخوا به رهبری علی امین گنداپور، وزیر اعلی خیبر پشتونخوا به روز یکشنبه (۲۸ دلو) توافق شد که این هیات در آینده نزدیک به افغانستان برود.
در این اعلامیه همچنان آمده است، هدف اصلی از اعزام رهبران سیاسی و مذهبی به دو طرف خط فرضی دیورند، بحث در مورد مشکلات امنیتی و تهدیدات تروریستی و پیدا کردن راه حل برای این مشکلات است.
محمدعلی سیف، مشاور اطلاعات و روابط عامه وزیر اعلی خیبر پشتونخوا میگوید:« در این نشست تاکید شد که مذاکرات در سطح حکومت با افغانستان برای پایان دادن به تروریزم و برقراری صلح ضروری است. بدین منظور باید جرگه ای متشکل از رهبران سیاسی و مذهبی تشکیل و مذاکرات فوراً آغاز شود.»
در این نشست مشورتی رهبران سیاسی و مذهبی تحت عنوان “اتحاد ملی علیه تروریزم” که با مشورت عمران خان، موسس حزب تحریک انصاف تشکیل شده بود، تاریخ دقیق اعزام این هیات به افغانستان مشخص نشده است، اما گفتگو با افغانستان در سطح حکومت مهم عنوان شده است.
کارشناس سیاسی ورود هیات مذکور به افغانستان را اقدام مثبت دانسته و میگوید، افزایش روابط و همکاری های قبایل پشتون در دو سوی خط فرضی دیورند و تشکیل جرگه ها و سفر ها میتواند در حل مشکلات و چالش های موجود نقش مؤثری داشته باشد.
واحد فقیری، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اگر این افراد که در دو طرف قرار دارند، با هم صحبت کنند، جرگه کنند و راه حلی برای حل مشکلات پیدا کنند، فکر می کنم این اقدام مثبت است و باید هر چه سریعتر انجام شود. هر چه روابط و تماس ها بین این افراد بیشتر شود، به همان اندازه مشکلات کاهش یافته و همکاری بین افراد افزایش می یابد.»
برخی دیگر تقویت روابط در بسیاری از زمینه ها را به نفع افغانستان و پاکستان دانسته و حل عملی چالش های فی مابین را منوط به توافقات دوجانبه می دانند.
عزیز معارج، کارشناس سیاسی میگوید:« راه حل هر دو طرف به جای اتهام زدن برای حل مشکلات این است که بنشینند و صحبت کنند اما به شرط که به منافع ملی خود متعهد باشند و یکدیگر را قناعت دهند، توافقات عملی را مورد بحث و بررسی قرار دهند و یک تصمیم بگیرند.»
خبر ورود هیات حکومت ایالتی دولت خیبر پشتونخوا به افغانستان برای حل مشکلات تروریستی در حالی صورت میگیرد که امیر مقام وزیر ایالت ها و مناطق سرحدی پاکستان در گفتگو با رسانه های پاکستانی، مذاکره با کشورها را خارج از صلاحیت حکومت های ایالتی خواند.
به گفته وی، اگر مقامات خیبر پشتونخوا یا هر حکومت ایالتی دیگر خودسرانه بدون اجازه حکومت مرکزی مذاکره کنند، بی فایده و بی نتیجه خواهد بود.