آژانس خبری تاس روسیه گزارش داد که سرگی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور و سراج الدین مهرالدین وزیر امور خارجه تاجکستان در خصوص مسائل دوجانبه و اوضاع افغانستان و منطقه گفتگو کرده اند.
در گزارش تاس به قول از لاوروف آمده است، روسیه به زودی بخش نیروی هوایی پایگاه نظامی ۲۰۱ خود را در تاجکستان تقویت کرده و نیروهای تاجکستانی مستقر در سرحد جنوبی تاجکستان را بیشتر تجهیز خواهد کرد.
گزارش میافزاید، لاوروف به اساس تصمیم سازمان پیمان امنیت جمعی(سی.اس.تی.او) ایجاد کمربند امنیتی در سرحد مشترک افغانستان و تاجکستان برای جلوگیری از تهدیدات احتمالی از سوی افغانستان را مهم دانست.
لاوروف افزوده است:« در رابطه با تهدیدات احتمالی از سوی افغانستان، سازمان های فعال توافقنامه امنیتی جمعی و سازمان همکاری شانگهای ایجاد کرده ایم و چندین مکانیزم مشترک با کشورهای همسایه از جمله تاجکستان داریم، مانند فارمت مسکو که از طریق آن میتوانیم همکاریهای امنیتی را تقویت کنیم.»
اولین پیشنهاد ایجاد کمربند امنیتی در سرحد مشترک افغانستان و تاجکستان به سازمان پیمان امنیتی مشترک توسط امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان در سال ۲۰۲۳ ارائه شده بود.
آخرین اظهارات وزیر امور خارجه روسیه را با وزارت امور خارجه در میان گذاشتیم اما با تماس های مکرر، پاسخ دریافت نه کردیم.
اما پیش از این، حکومت سرپرست تاکید کرده است که به کسی اجازه استفاده از خاک افغانستان را علیه هیچ کشور دیگری نخواهد داد.
با این اوصاف، برخی کارشناسان مبارزه با تروریزم را مسوولیت مشترک همه کشورها دانسته و میگویند، کشورهای همسایه به شمول روسیه می خواهند متحدانه علیه تهدید مشترک مبارزه کنند.
نجیب الرحمن شمال، تحلیلگر سیاسی میگوید:« در حالی که مبارزه با تروریزم و گروه های تروریستی تنها بر عهده افغانستان نیست، بلکه همه کشورهای جهان به ویژه روسیه و کشورهای همسایه افغانستان باید برنامه های مشترک نظامی و استخباراتی را در توافق با حکومت سرپرست افغانستان برای تخریب لانه ها و مخفیگاهای تروریست ها در هر کشور و منطقه عملی نمایند.»
برخی دیگر معتقدند که کشورهای ابرقدرت این نوع بی ثباتی را بیشتر برای تقابل و تعقیب سیاست های خود ایجاد می کنند.
عزیز معارج، کارشناس سیاسی میگوید:« کشورهای ابرقدرت جهان به ویژه بلوک شرق و غرب که در راس آنها روسیه و امریکا قرار دارند، از برنامه های یکی دیگر خبر دارند، و میدانند که در منطقه چه میکنند یا چه چیزی جریان دارد. به عنوان مثال، روسیه میداند که امریکا در اینجا چه برنامه ای دارد یا برای داعش، القاعده و طالبان در آینده چه برنامه ای دارد. لذا در این زمینه بی تفاوت نمی مانند و به تأمین منافع خود می نگرند. اگر امریکا در اینجا کشمکش ایجاد کند، روسها نیز در آن سهیم می شوند تا از منافع خود محافظت کنند.»
هفته گذشته شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز نسبت به تهدید امنیتی داعش برای سایر کشورها از افغانستان ابراز نگرانی کرده بود، اما حکومت سرپرست بارها گفته است که افراد بازداشت شده مربوط به این گروها، اتباع تعدادی از کشورهای همسایه و منطقه اند.