وضعیت ضعیف اقتصادی، کمبود فرصت های کاری و مسوولیت های خانوادگی عوامل است که بسیاری از جوانان به دلیل آن به آرزوهای خود نرسیده اند.
جوانان که بر روی سرک ها ایستاده اند و با دست فروش اجناس نیازهای خانواده را تامین میکنند، اما میگویند مسوولیت خانوادگی و اقتصاد ضعیف آنها را وادار کرده تا به هر طریق ممکن نیازهای روزانه خود را تامین کنند.
ربیع الله یکی از باشندگان شهر کابل میگوید:« بلی! این بستگی به شرایط اقتصادی دارد، من ممکن همینقدر بتوانم که نیازهای خانواده را برطرف کنم. اگر در کنار آن کمی معاش داشته باشم، میتوانم پوهنتون بخوانم.»
جاوید یکی دیگر از باشندگان کابل میگوید:« هرکس آرزویی دارد، من آرزو داشتم مکتب بخوانم، معلم و انجینر شوم. من اکنون دستمال کاغذی و صافی می فروشم.»
یافته های سازمان ملل متحد نشان میدهد که در حال حاضر حدود ۲۴ میلیون افغان به کمک های بشری بین المللی نیاز دارند، اما شکایت مردم این است که این کمک ها به دست افراد مستحق نمی رسد.
مردم عام علاوه بر خواستار تداوم کمک های بین المللی در شرایط بد اقتصادی کنونی، از حکومت سرپرست نیز میخواهند که فرصت های کاری برای آنها فراهم کند.
عبدالظاهر، باشنده شهر کابل میگوید:« مشکلات زیادی داریم، ۳۰ یا ۴۰ افغانی کار می کنم، اما در خانواده ۸ نان خور دارم. ملک قریه نام من را در لیست کمک ها نوشته است اما کمک به دست فردی می رسد که واسطه دارد.»
عبدالاحد یکی دیگر از باشندگان شهر کابل میگوید:« تمام روز در شهر میگردم اما کار پیدا نمیتوانم. هرچی کنم مصارف خانواده ام را پیدا کرده نمیتوانم. نام کسانی در لیست کمک ها نوشته میشود که واسطه دارند، موتر دارند و جایداد دارند؛ نام ما غریب ها را نمینویسند.»
علاوه بر این، مرکز انکشاف بین المللی (سی.جی.دی) در نتیجه یک سروی جدید دریافت کرده است که افغانستان و هفت کشور دیگر به کمک مرکز توسعه بین المللی امریکا نیاز دارند.
این مرکز افزوده است، اگر اداره انکشاف بین المللی امریکا ( یو.اس.ای.آی.دی) کمک های خود را به این کشورها متوقف کند، تنها اقتصاد افغانستان ۷ درصد آسیب خواهد دید.
مرکز توسعه بین المللی گفته است:« از میان ۲۶ کشور جهان، ۸ کشور به ویژه سودان جنوبی، سومالیا، کانگو، لیبیریا، افغانستان، سودان، یوگاندا و ایتوپیا را شناسایی کرده ایم که از اداره توسعه بین المللی امریکا کمک دریافت میکنند. این نشان می دهد که اگر امریکا کمک های خود را برای یک سال متوقف کند، ۲۳ کشور با یک درصد ضرر اقتصادی مواجه خواهند شد. اقتصاد این هشت کشور با افت ۳ درصدی مواجه خواهد شد و تنها اقتصاد افغانستان ۷ درصد زیان خواهد دید.»
رسانه های ترکی به قول از سازمان ملل گزارش داده اند که ۱.۲ میلیون پناهجوی افغان مقیم پاکستان نیز از تعلیق کمک های مالی امریکا متضرر خواهند شد.