خط لوله گاز تاپی که گاز طبیعی را از ترکمنستان به پاکستان و هند از طریق افغانستان منتقل می کند، یک پروژه اقتصادی بزرگ در سطح منطقه است.
اخیرا ترکمنستان درخواست تسریع کار این پروژه را کرده است اما دو شریک دیگر این پروژه که پاکستان و هند هستند چیزی نگفته اند.
وزارت معادن و پترولیم حکومت سرپرست میگوید، کار خط لوله گاز در خاک افغانستان با جدیت کامل جریان دارد و برای سرعت بیشتر قرار است کار توسعه خط لوله گاز از تورغندی نیز آغاز شود.
همایون افغان، سخنگوی این وزارت میگوید، تمامی کشورهای همکار در پروژه تاپی تلاش های جدی را برای تکمیل و بهره برداری از این خط لوله آغاز کرده اند.
وی میافزاید:« در حال حاضر کار در خاک افغانستان با سرعت زیاد جریان دارد و به منظور سرعت بیشتر کار قرار است کار توسعه خط لوله از مسیر تورغندی نیز آغاز شود. همه کشورهای دخیل در این پروژه بسیار جدی کار می کنند تا این خط لوله توسعه یابد و همه کشورها از مزایای آن بهره مند شوند. این پروژه فواید زیادی برای افغانستان دارد، در حال حاضر هم فرصت های شغلی ایجاد کرده است و با رسیدن به هرات، افغانستان می تواند به گاز طبیعی، ارزان و پایدار ترکمنستان دسترسی پیدا کند که می تواند در رشد اقتصادی و توسعه صنعتی افغانستان به ما کمک کند.»
تحلیلگران اقتصادی میگویند، با تمدید این پروژه نه تنها برای افغان ها زمینه کار فراهم میشود، بلکه زمینه را برای سرمایه گذاری های بزرگ در افغانستان فراهم می کند که می تواند بر زندگی مردم تاثیر مثبت بگذارد.
نورالله عزیز، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« این ارزش اقتصادی استراتیژیک برای افغانستان دارد، زیرا افغانستان نه تنها از این طریق انرژی دریافت می کند، بلکه از این طریق می تواند سالانه مقدار هزینه ترانزیت را نیز به دست آورد. علاوه بر این، بسیاری از افغان ها و کارگران مسلکی خارجی در افغانستان مشغول به کار خواهند شد و درآمد آنها برای ارزش اقتصادی افغانستان بسیار مهم خواهد بود. علاوه بر این، زمانی که پروژه تاپی اجرا شده و پیشرفت چشمگیری در این پروژه حاصل شود، زمینه را برای سرمایه گذاری های بزرگ دیگر هم فراهم میکند، آن میتواند ساخت سرک های اصلی باشد، ممکن است ساخت راه آهن یا ساخت شهرکها باشد.»
برخی دیگر بر این باورند که با تکمیل پروژه تاپی، نه تنها عواید ترانزیت گاز به افغانستان می رسد، بلکه از طریق مجوز برق، صنعت افغانستان نیز توسعه می یابد.
آصف ستانکزی، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« با تطبیق این پروژه نه تنها ۵۰۰ میلیون دالر هزینه ترانزیت به افغانستان پرداخت می شود، بلکه ۵۰۰ میلیارد متر مکعب گاز نیز برای تولید برق در اختیار افغانستان قرار می گیرد که به سکتور خصوصی کمک می کند تا روی پای خود بایستد.»
قرارداد آغاز کار پروژه تاپی ۸ سال پیش بین ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند در عشق آباد امضا شد.
خط لوله گاز تاپی ۱۸۰۰ کیلومتر طول دارد و گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان و پاکستان به هند منتقل میکند.