پس از شروع کار حکومت جدید امریکا به رهبری دونالد ترامپ، لهجه وی در رابطه با افغانستان تندتر شد و اظهارات ضد و نقیض ایراد کرد.
حکومت جدید امریکا گاهی در مورد بازپس گیری پایگاه هوایی بگرام و گاهی از واپس گیری سلاح های امریکایی بازمانده در افغانستان صحبت میکند.
با این حال، تحلیلگران سیاسی میگویند، اگرچه حالا امریکا در جنگ با افغانستان نیست، اما استراتیژی آن علیه کابل مانند زمان جنگ است.
به باور آنها، امریکا باید استراتیژی خود را در قبال افغانستان تغییر دهد و راه تعامل را به جای تقابل انتخاب کند.
آنها میافزایند، حکومت جدید امریکا باید دارایی های مسدود شده مردم افغانستان را که به ارزش میلیاردها دالر است، آزاد کند، در لیست های سیاه تجدید نظر کرده و در مورد موضوع به رسمیت شناختن به بحث بنشیند.
هاشم الکوزی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ما از امریکایی ها، رئیس جمهور و وزیر امور خارجه آنها می خواهیم که شما همچنان چنین اظهاراتی را می کنید که گویا در جنگ با افغانستان هستید یا در اینجا حضور نظامی دارید. من می گویم شما حالا در جنگ شکست خورده اید، افغانستان را ترک کرده اید و باید با افغانستان تعامل کنید و در مورد آزادی۱۰ میلیارد دالر مردم افغانستان که منجمد کرده اید، با نظام کنونی افغانستان صحبت کنید. همچنین در مورد به رسمیت شناختن افغانستان و حذف رهبران نظام اسلامی ما از لیست سیاه صحبت کنید.»
اما برخی دیگر میگویند، موقیعت جیوپولوتیک افغانستان ایجاب میکند که علاوه بر منطقه، تعامل مثبتی با امریکا و دیگر کشورهای جهان غرب داشته باشد.
آنها معتقدند سیاست نه دوستان دایمی دارد و نه دشمن دایمی و بر این اساس باید با کشورها به اساس منافع آنها ارتباط برقرار کرد.
شهزاده مسعود، تحلیلگر سیاسی میگوید:« ما در جغرافیایی قرار داریم که ناگزیر هستیم با کشورهای منطقه با امریکا و جهان غرب از طریق تعامل مثبت ارتباط برقرار کنیم؛ زیرا در سیاست دوستی دایمی و دشمن دایمی وجود ندارد. به نظر من، پیش گرفتن مسیر تعامل نه تنها به نفع افغانستان، بلکه به نفع جهان غرب به ویژه امریکا نیز است.»
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی معتقد است که توقع از دیگران یک اشتباه تاریخی است و افغان ها باید به خود تکیه کنند.
به گفته زازایی، تجربه چهار دهه گذشته نشان داده است که بسیاری از کشورهای جهان از جمله امریکا در قبال افغانستان صادق نیستند.
او میافزاید:« زمان آن فرا رسیده است که افغان ها روی پای خود بایستند، به خود اتکا کنند و توقع از بیگانگان نداشته باشند، اگر توقع داشته باشد، این یک اشتباه تاریخی بسیار بزرگ خواهد بود.»
امارت اسلامی پیش از این گفته است که با هیچ کشوری مشکلی ندارد و خواستار روابط نزدیک با همه کشور ها به اساس احترام متقابل است و اطمینان می دهد که هیچ تهدیدی از جانب افغانستان متوجه هیچ کشوری نخواهد شد.