چندین دهه جنگ، وضعیت بد اقتصادی، نبود فرصت های شغلی و تعدادی از عوامل دیگر میلیون ها افغان را مجبور به مهاجرت به کشورهای دیگر کرده است.
در حال حاضر افغان های مقیم جهان، منطقه و به ویژه کشورهای همسایه با مشکلات زیادی از سوی کشورهای میزبان مواجه شده اند.
با توجه به این مشکلات، مرکز تحقیقاتی مختلط مهاجرت (ام.ام.سی) از وضعیت کنونی مهاجران افغان در ایران و پاکستان و برخی کشور های دیگر مانند ترکیه و تاجکستان ابراز نگرانی کرده و میگوید، پناهگاههای مهاجران افغان در این کشورها کاهش یافته، دشمنیها افزایش یافته و روند اخراجها سرعت گرفته است.
مرکز مختلط مهاجرت با انتشار گزارش میگوید، این کار با مهاجران افغان نا درست است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« سه ماه است که افغانها در ایران، ترکیه، تاجکستان و پاکستان با تهدید جدی دستگیری و اخراج مواجه اند، برخی از آنها توسط حکومت ها به اتهام مشارکت مشکوک در حوادث خشونت آمیز نیز شناسایی شده اند.»
در عین حال، فعالان حقوق مهاجران در ایران میگویند، مقامات ایرانی نسبت به گذشته فشارها را بر مهاجران افغان افزایش داده و علاوه بر بستن حساب های بانکی، بر آنها مالیات نیز وضع کرده اند.
آنها از امارت اسلامی میخواهند تا برای حل مشکلات مهاجران افغان در این کشور با مقامات ایرانی گفتگو کند.
گلاخان بهادری فعال حقوق مهاجران میگوید:« از سوی دیگر در برخی مناطق ایران مهاجران که مدارک قانونی برای زندگی در کشور دارند نیز دستگیر میشوند. با این حال، حکومت ایران قوانین جدیدی را در زمینه مهاجرت وضع کرده و با آن مشکلات مهاجران افغان افزایش یافته است. سیم کارت و حساب بانکی تعداد زیادی از مهاجران افغان مسدود شده است. از سوی دیگر آنها میخواهند بر اتباع خارجی مالیات وضع کنند و این اقدام عملا در شهر کرمان آغاز شده است.»
از سوی دیگر، پاکستان نیز از یک ماه گذشته به دستگیری مهاجران افغان در برخی شهرهای این کشور سرعت بخشیده است.
فعالان مقیم پاکستان میگویند، پولیس پاکستان مهاجران افغان را با وجود داشتن مدارک قانونی دستگیر و مورد آزار و اذیت قرار میدهند.
ظاهر بهاند، فعال حقوق مهاجران در پاکستان میگوید:« در حال حاضر نگرانی های زیادی در تمام پاکستان به ویژه در اسلام آباد پایتخت وجود دارد. با گذشت هر روز این وضعیت سخت تر میشود. باید بگویم که از سه روز گذشته تا کنون بسیاری از مهاجران افغان از اسلام آباد به ولایات دیگر کوچ کرده اند.»
اگرچه ادارات مهاجرتی سازمان ملل متحد و مقامات حکومت سرپرست بارها خواستار توقف اخراج اجباری مهاجران افغان از کشورهای میزبان و همچنین اقدام به اساس قوانین بینالمللی انسانی و بشری شده اند، اما با وجود این نیز منطقه و کشورهای همسایه همچنان سیاستها و اقدامات خود را در برابر مهاجران افغان سخت تر کرده اند.