سرمفتش ویژه پیشین امریکا برای بازسازی افغانستان در مصاحبه اخیر خود با رسانه امریکایی فاکس نیوز گفته است، بیشتر پول مالیات دهندگان امریکایی در افغانستان از طریق سازمان های مرتبط با سازمان ملل به دست امارات اسلامی افتاده است.
جان سپکو در گزارش سه ماه اخیر به کنگرس، نگرانی های خود را در مورد عدم شفافیت در کمک های ارائیه شده از سوی سازمان های بین المللی به افغانستان در میان گذاشته است.
سپکو در این مورد گفته است:« من از جزئیات پرداختها به ادارات سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی اطلاع ندارم، اما ما نگرانی جدی خود را در مورد عدم نظارت در رابطه با معاملات با این سازمانهای بینالمللی در گزارش ربعوار خود در جنوری با کنگرس در میان گذاشته ام.»
به اساس گزارش فاکس نیوز، بیش از ۱۰ سال است که ۱۹ میلیارد دالر کمک های ادارات انکشافی امریکا (یو.اس.ای.آی.دی) در افغانستان به فساد و مصارف غیر ضروری داده شده اند.
مقام های وزارت اقتصاد اظهارات جان سپکو، سرمفتش ویژه پیشین امریکا در امور بازسازی افغانستان را رد کرده و افزوده اند، کمک های بشری از سوی تمامی سازمان های بین المللی در کشور از طریق یک سیستم شفاف بین افراد نیازمند و خانواده ها توزیع میشود.
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد میگوید:« وزارت اقتصاد امارت اسلامی آخرین اظهارات جان سپکو را کاملاً رد میکند. در زمان حاکمیت امارت اسلامی، تمام کمک های بشری بین المللی شفاف و تحت نظارت است. وزارت اقتصاد امارت اسلامی تمام تلاش خود را برای ارائیه تسهیلات بیشتر برای کمک های بین المللی به کار گرفته است؛ هیچ دخالت در توزیع کمک ها وجود ندارد.»
در عین حال، امریکا از برنامه جهانی غذا خواسته است تا کار ده ها پروژه را که توسط این کشور تامین می شود، متوقف کند؛ اما سوال اینجاست که توقف این کمک ها تا چه اندازه بر وضعیت بشری در افغانستان تأثیر بد خواهد گذاشت؟
عبدالنصیر رشتیا، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« پس از تحول سیاسی و ورود امارت اسلامی، ایالات متحده امریکا و سایر کشورهای که به افغانستان کمک کرده اند، همه این کمک ها در چارچوب کمک های بشری بود و مردم عام افغانستان میتوانستند از این کمک ها بهره مند شوند؛ در توزیع این کمک ها از سوی سازمان ها هیچ شفافیت وجود ندارد و از سوی دیگر ۴۰ درصد این کمک ها صرف مصارف عادی ادارات مرتبط می شود و مقدار کمی نیز بین مردم افغانستان توزیع میشد. اما با همه این ها، این کمک های در کوتاه مدت تأثیر مثبتی داشت؛ چون افغانستان هنوزهم مشکلات اقتصادی دارد، تحت تحریم های اقتصادی پا برجا است و این کمک ها توانسته حداقل از شدت فقر جلوگیری کند.»
پیش از این تعدادی از مقامات بلندپایه امریکایی از جمله ایلان ماسک گفته بودند که حکومت جو بایدن پول مالیات امریکا را به امارت اسلامی داده است.
اما مقامات امارت اسلامی این ادعای امریکایی ها را رد کرده و تاکید کردند که کمک های بشری بین المللی از طریق ادارات سازمان ملل به نیازمندان افغان داده میشود و حکومت سرپرست در آن هیچگونه دخالتی ندارد.