سفارت افغانستان در انقره پایتخت ترکیه با نشر خبرنامه ای گفته است، به اساس تصمیم مقامات ترکیه فعالیت خود را متوقف کرده است.
دلیل این تصمیم سفارت افغانستان در ترکیه این بوده که دولت میزبان به طور مداوم دیپلومات ها و ماموران سفارت را تحت فشار قرارداده و می گویند، ساختمان سفارت را به جای نماینده امارت اسلامی به وزارت امور خارجه ترکیه تحویل داده اند.
سفارت افغانستان در ترکیه در این مورد گفته است:« پس از ۱۵ اگست ۲۰۲۱، پس از تلاش های امارت اسلامی برای تسلط بر سفارت، فشارهای مستمر بر دیپلومات ها و مقامات سفارت و فشار بر حکومت ترکیه، وزارت امور خارجه کشور میزبان تصمیم به خاتمه ماموریت سفیر جمهوریت و ماموریت دیپلومات ها گرفت.»
ذاکر جلالی سومین رئیس سیاسی وزارت امور خارجه امارت اسلامی پس از تحویل سفارت افغانستان در انقره به وزارت امور خارجه ترکیه، تغییر کارمندان و دیپلومات ها در نمایندگی های دیپلوماتیک کشورها را یک روند عادی خوانده و به گفتهٔ او، سفارت افغانستان در انقره مانند گذشته به فعالیت های خود ادامه داده و امور از سوی دیپلومات های جدید پیش برده خواهد شد.
جلالی افزوده:« سفارت افغانستان در انقره پایتخت ترکیه به روال معمول به فعالیت خود ادامه میدهد و در خدمت هموطنان و سایر مراجعین میباشد. هموطنان باید مطمئن باشند که خدمات دیپلوماتیک امارت اسلامی در سفارت با شفافیت کامل، مسئولیت پذیری و تعهد در خدمات قونسلی و نمایندگی کشور انجام می شود. تغییر کادر دیپلوماتیک در نمایندگی های دیپلوماتیک کشورها امری طبیعی است.»
با توجه به این موضوع، کارشناسان روابط بین الملل بر این باورند که حکومت سرپرست باید روابط دیپلوماتیک خود را با ترکیه تقویت کرده و این کشور را متقاعد کند که سفارت خود را به امارت اسلامی تحویل دهد.
دوکتور سمیر انگار، کارشناس روابط بین الملل میگوید:« امارت اسلامی باید روابط دیپلوماتیک خود را با ترکیه تقویت کرده، دلایل بسته شدن سفارت را روشن کند و برای مشروعیت بین المللی سیاست قابل قبولی را انتخاب کند.»
جدا از این، پاکستان، چین و روسیه از جمله کشورهای هستند که دیپلومات های امارت اسلامی را پذیرفته اند، اما تحلیلگران درباره پایان ماموریت دیپلومات های نظام جمهوریت در ترکیه و سپردن سفارت به کشور میزبان اختلاف نظر دارند.
توریالی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« اکنون با توجه به تجربیات چند دهه اخیر، امارت اسلامی بدون اینکه با کشور های جهان تعامل داشته باشد و خواسته های اصلی جهان را که اولین آن بازگشایی مکاتب دخترانه است نپذیرد، گرفتن سفارتخانه ها کاری مشکلی است.آنها باید کاری کنند که هم دنیا میخواهد و هم مردم.»
این در حالیست که پس از به قدرت رسیدن مجدد امارت اسلامی در افغانستان، امور سفارت افغانستان در ترکیه توسط دیپلومات های حکومت پیشین انجام می شد، اما اکنون دیده خواهد شد که پس از این تصمیم، چه زمانی این کشور رسما سفارت افغانستان را به دیپلومات های معرفی شده از سوی امارت اسلامی تحویل خواهد داد.