با کاهش ارزش افغانی در برابر ارزهای خارجی، قیمت مواد غذایی در بازارهای کشورافزایش یافت.
گرانی کالاها باعث شد که مردم بیکار و فقیر بیش از پیش توانایی خرید کالا را از دست دهند.
اما اکنون که ارزش افغانی در برابر ارز های خارجی و بخصوص دالر امریکایی اندکی بهبود یافته است، قیمت کالاها همچنان در سطح بالا قرار دارد و کاهش نیافته است.
باشندگان کابل میگویند، از این بابت بسیار نگران اند.
آنها میافزایند، به نداشتن کار و مشکلات اقتصادی با وضعیت دشوار روبرو اند و از حکومت سرپرست می خواهند که حداقل قیمت مواد غذایی را کاهش دهد.
سید رحمان، باشنده کابل میگوید:« من از حکومت تقاضا دارم که قیمت اجناس را کاهش دهد چون ماه رمضان در راه است و مردم با مشکلات زیادی روبرو است.»
میرزا، یکی دیگر از باشندگان شهر کابل میگوید:« ما از امارت اسلامی می خواهیم که زمینه کار را برای مردم فراهم کند، اگر قیمت به نصف هم کاهش یابد، مردم توان خرید آن را ندارند. حکومت مکلف است که برای مردم کار پیدا کند، اما به جای ایجاد شغل برای مردم، در بیشتر جاها کارها را متوقف کرده اند.»
بصیر، باشنده کابل میگوید:« در حال حاضر هیچ کار وجود ندارد، این کراچی را میگیرم و تمام روز ۷۰ یا ۸۰ افغانی کار میکنم. قیمت ها خیلی بالا رفته است و ما توان خرید را نداریم.»
دوکان داران میگویند، خرید اجناس وارداتی به دالر امریکایی صورت می گیرد و در صورت بالا بودن قیمت دالر آنها نیز مجبور هستند قیمت ها را بالا ببرند. اما با وجود اینکه اجناس را گران خریده اند، باز هم قیمت ها را طبق نرخ نامه شاروالی تعیین کرده اند.
نجیب یکی از دوکانداران شهر کابل میگوید:« ما به حکومت می گوییم که اینجا قیمت کنترول نمیشود، بلکه باید از سرای شهزاده کنترول شود و اجازه ندهند که دالر بلند برود. وقتی دالر بلند شود، دوکانداران مجبور می شوند قیمت کالاها را بالا ببرند. بیشتر جنس ها اینجا خارجی هستند و با دالر خریداری میشوند، بنابراین اگر دالر بالا برود، قیمتها بالا میرود و اگر پایین بیاید، قیمتها نیز کاهش مییابد.»
ناطق یکی از دوکانداران شهر کابل میگوید:« قیمت های ما با دالر بالا و پایین می شود. حالا شرایط به این رسیده است که با تاوان می فروشیم، اما بازهم فروخته نمیشود.»
اتاق تجارت و سرمایه گذاری به این دلیل که مواد خوراکی از خارج از کشور وارد میشود، افزایش و کاهش قیمت دالر را در تغییر قیمت ها حتمی میدانند.
مسوولین این اتاق خواستار نظارت حکومت سرپرست بر قیمت کالاهای اساسی در بازار در کنار قیمت دالر هستند.
خان جان الکوزی، یکی از اعضای هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگوید:« بعضی ها مثلاً آرد را یک هزار افغانی می خرند و باید ۱۱۰۰ افغانی از آن بدست آورد. وقتی افغانی کاهش می یابد، این مرد قیمت آرد را بالا می برد، اما چرا باید آن را افزایش دهد؟ وقتی افغانی خوب بود و این جنس را ارزان خریده بودی، چرا ارزان نمیفروختی؟ اتاق تجارت، اتاق پیشه وران و شاروالی کابل باید به این امر توجه کنند.»
یونس مومند، معاون اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگوید:« مسوولیت قیمت دوکان داران کوچک به عهده شاروالی کابل است اما ما با آنها همکار هستیم. تلاش می شود تا از افزایش قیمت در همه بازارها جلوگیری شود.»
در عین حال مسوولین شاروالی کابل میگویند، برای تمام دوکاندارانی که در سطح شهر اقلام خوراکی می فروشند، نرخ نامه توزیع کرده اند.
به گفته آنها، هیچ دوکاندار حق مخالفت و احتکار را ندارد.
نعمت الله بارکزی، نماینده شاروالی کابل میگوید:« ارزش افغانی در برابر دالر یکی از مهم ترین عوامل است. شما می دانید که در چند روز گذشته ۵ تا ۶ افغان نرخ دالر بلند رفت و این کار روی تمام مواد غذایی وارد شده به کشور تاثیر می گذارد. شاروالی کابل همچنان تمام تلاش خود را می کند تا کسی به هر دلیلی قیمت فروشی نکند و قیمت تعیین شده از سوی شاروالی را عملی کنند. شاروالی کابل بازارهای ۲۲ ناحیه شهر را زیر نظر دارند.»
در بازارهای افغانستان رایج شده است که هرگاه ارزش دالر امریکا در برابر افغانی افزایش یابد، قیمت مواد غذایی در بازارها نیز افزایش می یابد.
مردم شکایت دارند که برعکس، با افزایش ارزش افغانی در برابر دالر، قیمت کالاها به هیچ وجه کاهش نمی یابد.