اگرچه مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا، کمکهای بشری نجات بخش را مستثنا دانست، اما اعلام تعلیق کمکهای بشردوستانه امریکا به کشورها و سازمانهای بینالمللی از جمله افغانستان، واکنشهای سازمانهای کمکهای بشردوستانه و سازمان جهانی صحت را برانگیخته است.
اخیراً رئیس بخش مدیترانه شرقی سازمان جهانی صحت سازمان ملل متحد گفته است، توقف این کمک ها به طور جدی مبارزه با فلج اطفال یا پولیو در افغانستان و پاکستان را تهدید میکند.
حنان بلخی افزود است، در دو دهه اخیر، مبارزه با پولیو به مرحله جدی رسیده است و به گفته او، توقف کمک های بشری امریکا بر این روند تأثیر منفی جدی خواهد گذاشت.
بلخی در این مورد میگوید:« کمک مالی امریکا در عرصه محو فلج اطفال حیاتی است. ما در دو دهه گذشته به آخرین مرحله ریشه کن کردن مرض پولیو در افغانستان و پاکستان رسیده ایم.»
بلخی با اشاره به اثربخشی کمک های امریکا در بخش صحی میگوید، این کمک ها می تواند مساعدت های زیادی به کشورهای نیازمند برای غلبه بر بیماری های قابل درمان به ارمغان آورد.
از سوی دیگر، داکتران تاکید دارند که جهان باید موضوعات سیاسی و بشری را از همدیگر جدا کنند.
به گفته آنها، چنین مواضع ممکن است ادعای امریکا در حمایت از حقوق بشر را به چالش بکشد.
داکتر گل محمدالدین احمدی میگوید:« اگر جهان کمک های بشری را به افغانستان متوقف کند، خسارات زیادی به بار خواهد آورد. ضربه جدی به مبارزات که در دو دهه اخیر برای کاهش میزان مرگ و میر مادران و کودکان انجام شده است، وارد می شود و فعالیت های گذشته نقش بر آب می شود. این کمک ها همانطور که از اسم آنان معلوم است، به دست مردم عام، اطفال کوچک و مادران می رسد. اگر این کمک ها متوقف شود، آسیب های زیادی به حوزه صحی وارد میشود.»
در حال حاضر افغانستان و پاکستان دو کشوری هستند که هنوزهم موارد مثبت پولیو در آنها وجود دارد و برخی سازمان های بین المللی صحی تخمین می زنند که خطر افزایش این بیماری همچنان وجود دارد.
به گفته داکتران، توقف هر گونه کمک به سکتور صحی نه تنها از ریشه کنی پولیو در افغانستان جلوگیری میکند، بلکه زمینه را برای گسترش این بیماری نیز فراهم می کند.
داکتر عبدالحق قاضی زاده میگوید:« زمانی که کمک های خارجی متوقف شود، نه تنها بخش پولیو متضرر میشود، بلکه اکثریت اطفال در افغانستان از واکسین پولیو محروم شده و میزان ابتلا به این بیماری فلج کننده نیز افزایش می یابد.»
پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور امریکا در ۲۰ جنوری سال جاری، وی کمک های بشردوستانه به همه کشورها به جز اسرائیل و مصر تا سه ماه آینده به حالت تعلیق درآورد.