اداره هماهنگ کننده کمک های بشری سازمان ملل (اوچا) از کاهش سطح آب های زیرزمینی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
اوچا در گزارشی تحت عنوان نیازهای بشردوستانه افغانستان و پاسخگویی به آن، اگرچه به طور دقیق نگفته است که سطح آب زیرزمینی در افغانستان چقدر پایین رفته است، اما گفته است که این سازمان و شرکای آن برای حل این مشکل نیاز به کمک مالی بالغ بر۲۵۰ میلیون دالر در سال ۲۰۲۵ دارند.
در گزارش اوچا، دلایل کمبود منابع آبی در افغانستان، تغییرات اقلیمی، حوادث طبیعی، افزایش سالانه استخراج آب های زیرزمینی و عدم مدیریت درست منابع آبی در این کشور عنوان شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« در افغانستان ۳۹ درصد خانواده ها با کمبود آب مواجه اند و ۲۳ درصد خانواده ها از آب ناپاک استفاده میکنند. در سال ۲۰۲۵، همکاران ما به ۲۶۵ میلیون دالر بودجه برای اولویت دادن به آب پاک و خدمات صحی نیاز دارند، اما تاکنون تنها ۴.۸ میلیون دالر دریافت کرده ایم.»
از سوی دیگر، باشندگان کابل نیز از نبود آب آشامیدنی سالم نگران اند.
آنها میگویند، در بسیاری از مناطق شهر مردم به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و قیمت خرید آب پاک آشامیدنی نیز افزایش یافته است.
آنان همچنین از حکومت سرپرست تقاضا می کنند که دسترسی مردم به آب سالم را افزایش دهد.
محمد سالم، باشنده کابل میگوید:« اینجا آب شیرین نیست و آب این منطقه شور است. تعداد بسیار کم از چاه های عمیق اینجا آب شیرین دارد. از حکومت می خواهیم حداقل در این منطقه چاه حفر کند.»
محمد شفیع، باشنده کابل میگوید:« خانه های ما دور است و برای آب بردن اینجا آمده ایم. هنگام بارندگی، این منطقه گل آلود است و آب را با کراچی با بسیار مشکلات تا خانه میبریم. ما از دولت می خواهیم که به این موضوع توجه کرده و آب را در اختیار ما قرار دهد.»
یکی دیگر از باشندگان کابل میگوید:« ببینید! چند نفر برای آب آمده اند؛ حالا خوب است که زمین را یخ زده است، هنگام بارندگی تا زانو گل آلود است. از امارت اسلامی می خواهیم که یکی دو حلقه چاه در این منطقه حفر کند تا مشکلات مردم حل شود.»
در عین حال، تحلیلگران اقتصادی میگویند، موسسات کمک رسان هرچند در زمینه دسترسی به آب پاک و صحت به مردم افغانستان کمک کرده اند، اما بیشتر بودجه اختصاص یافته برای این کمک ها صرف مصارف عادی این موسسات میشود.
عبدالنصیر ریشتیا، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« به نظر من مشکلات اقتصادی مردم افغانستان بیشتر از چیزی است که به آنها کمک میشود. کمک های بین المللی بسیار ناچیز است و ۴۰ درصد آن توسط خود نهادها صرف هزینه های اداری می شود و اندکی برای مردم باقی می ماند. من فکر می کنم اگر این کمک ها در چارچوب کمک های انکشافی به حکومت افغانستان داده شود، موثریت و منافع اقتصادی آن بیشتر خواهد بود. با این کار حکومت میتواند برنامه های اقتصادی و انکشافی خود را اجراء کرده و پروژه های اقتصادی را راه اندازی کند.»
اوچا در حالی از کمبود منابع آبی ابراز نگرانی کرد که سرپرست وزارت انرژی و آب در گفتگو با شمشاد از تکمیل امور تخنیکی پروژه انتقال آب از دریای پنجشیر به کابل خبر داده و ابراز اطمینان کرد که کار عملی این پروژه پس از تاییدی رهبری امارت اسلامی، آغاز خواهد شد.