آب منبع مهم زندگی و ابزار لازم برای انجام امور روزمره است، اما در حال حاضر این منبع مهم در حال خشک شدن است و این ابزار ضروری در حال از دست رفتن.
با وجود اینکه تمام افغانستان با خشکسالی طولانی مدت مواجه است، اما کمبود آب به معضلی بزرگ برای شهر پر جمعیت کابل تبدیل شده و مردم را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
عرفان الله، یک تن از باشندگان شهر کابل میگوید:« مردم با نبود آب بسیار به تکلیف استند. هر روز افراد زیادی به این نل آب می آیند و به خانه های خود آب می برند. فشار آب کم است، اما بیروبار زیاد است. به همین دلیل مشکلات زیادی داریم.»
نجیب الله یکی دیگر از باشندگان شهر کابل میگوید:« با مشکلات فراوان آب را حمل می کنیم. من آب مورد نیاز خانه را بر پشتم حمل می کنم. اما آب نداریم و بیشتر اوقات حتی نوبت برای آب گرفتن هم نمیرسد.»
گل علم، باشنده شهر کابل میگوید:« از صبح تا شام ۳۰۰ تا ۴۰۰ بوشکه در اینجا جمع می شود. من این بشکه ها را به نوبت می گذارم و بعد از ساعت ۴ به ترتیب پر می کنم. مردم تا ساعت ۹ شب از اینجا آب میبرند. آب کم است و مردم با مشکلات زیادی مواجه استند.»
عایشه ۱۱ ساله در کنار انجام کار های خانه و رفتن به مدرسه، وظیفه آوردن آب به خانه را نیز بر عهده دارد.
عایشه مجبور است تا هر روز چند بار صدها متر پیاده روی کند و آب را به خانه اش ببرد.
او در این مورد میگوید:« ما در خانه آب نداریم، من همیشه می آیم و از چشمه علی ملنگ آب می برم. مردم زیاد هستند، اما آب کم و به همین دلیل مشکلات فراوان داریم.»
در همین حال، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز از کمبود آب در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
نماینده این اداره در افغانستان گفته است، کمبود آب جان کودکان افغان را به خطر مواجه کرده است.
داکتر تاج الدین ایواله، نماینده یونیسف برای افغانستان میگوید:« بحران آب همچنان زندگی کودکان را در افغانستان تهدید می کند و نمی توان آن را نادیده گرفت. ما با حمایت کمک کنندگان و شرکای خود، به یک میلیون کودک افغان در سال ۲۰۲۴ کمک کرده ایم. همچنین، ما در سال ۲۰۲۵ نیز به کمک های خود ادامه خواهیم داد.»
در عین حال، برخی از مقامات نیز از کمبود آب در شهر کابل ابراز نگرانی کرده و میگویند، اگر آب از ولایات نزدیک به پایتخت منتقل نشود، زندگی در اینجا مشکل میشود.
از سوی دیگر، وزارت آب و انرژی میگوید، برای حل مشکل کم آبی کابل، آب را از دریای پنجشیر به کابل انتقال می کنند.
سرپرست این وزارت میگوید، کار تخنیکی این پروژه به پایان رسیده و تنها منتظر تصویب بودجه از سوی رهبری امارت اسلامی اند.
ملا عبداللطیف منصور، سرپرست وزارت آب و انرژی میگوید:« امارت اسلامی با رساندن آب دریای پنجشیر به کابل، برنامه ای را برای حل مشکلات آب مردم کابل آغاز کرده است. انجینران وزارت ما روی این پروژه کار کرده اند، خط لوله طراحی شده، بررسی و مطالعات تخنیکی نیز تکمیل شده است. ما مصارف را که برای ساخت این پایپ لین نیاز است، به هر سرمایه گذار ارایه کرده ایم و به آنها گفته ایم که بخش را آنها سرمایه گذاری کنند و بخش دیگر ا امارت اسلامی خواهد کرد. اکنون کار تخنیکی آن تکمیل شده و به رهبری امارت اسلامی فرستاده شده است که چقدر بودجه به ما داده می شود. پس از این کار عملی آغاز خواهد شد.»
شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه میگوید:« امروز در شهر کابل که قلب و پایتخت افغانستان است با کمبود آب مواجه هستیم. اگر این چندین بند اطراف کابل و آب دریای پنجشیر را مهار نکنیم و به کابل نیاوریم، ممکن است سال به سال با مشکلات جدی مواجه شویم.»
تغییرات اقلیمی که باعث خشکسالی و بی نظمی های فصلی شده است، سطح آب را نه تنها در کابل بلکه در تمام کشور کاهش داده و زندگی مردم را با مشکل مواجه کرده است.