اتهامات مطرح شده از سوی مقامات پاکستانی در خصوص مخفیگاه گروه های مسلح در خاک افغانستان، اگرچه از سوی حکومت سرپرست رد و بی اساس خوانده شد، ، اما اخیراً این مسائل باعث تضعیف روابط دو کشور شده است.
در ادامه این ادعاهای مقامات پاکستانی، اخیراً سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان در اعلامیه ای گفته است، افغانستان را به چشم یک همسایه خوب میبیند و به گفتهٔ او تا زمانی که به نگرانیهای آن پاسخ داده نشود، به دخالت در این کشور ادامه میدهد.
شفقت علی خان، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان میگوید:« همانطور که قبلاً گفتم، افغانستان همسایه مهم پاکستان است. ما روابط تاریخی طولانی با این کشور داریم و تلاش می کنیم این روابط را به حدی برسانیم که باید بین دو کشور همسایه وجود داشته باشد. اما موضوع پناهگاه های تروریست ها همچنان یک مشکل بین دو کشور باقی مانده است. ما به دخالت با مقامات افغان برای رفع نگرانی های اصلی خود ادامه خواهیم داد.»
طاهر خان، خبرنگار آزاد در پاکستان، با توجه به این اتهامات اسلامآباد میگوید، برای رفع اختلاف نظرها و حل این مشکل نیاز به مذاکره بین دو کشور است.
طاهر خان میافزاید:« در نظر هر دو کشور اختلاف وجود دارد و راه حل این اختلافات مذاکره و شنیدن نظرات یکدیگر است. نظر من این است که این موضوع چندان ساده نیست، بلکه پیچیده است، اما می توان برای حل آن گام های برداشت. هر دو طرف باید مذاکره کنند، ممکن است به دلیل پیچیدگی موضوع زمان بر باشد، اما جزء این گزینه دیگری وجود ندارد.»
اگرچه امارت اسلامی تاکنون در مورد این ادعاها چیزی نگفته است، اما پیش از این به همسایگان و کشورهای منطقه اطمینان داده بود که هیچ گروه مسلحی در خاک افغانستان وجود ندارد و اجازه نخواهد داد تا خاک افغانستان علیه آنها مورد استفاده قرار گیرد.
اما به گفته تحلیلگران نظامی، گروه های مسلح ساخته خود پاکستان هستند و هدف از این ادعاهای بی اساس فشار بر امارت اسلامی برای جلب حمایت بین المللی است.
اختر محمد راسخ، تحلیلگر نظامی میگوید:« آنها خودشان گروه داعش را ایجاد کرده اند، از خط فرضی دیورند عبور و مرورش میدهد، از آنها مصاحبه می گیرند و از آنها فلم پر کرده و به جهان ارائه می کنند. پاکستان می خواهد با این کار راه دیگر را برای جنگ در افغانستان هموار کند و سپس از این جنگ حمایت بین المللی را به دست آورده و طالبان را نیز برای اهداف خود تحت فشار قرار دهد.»
تحلیلگران سیاسی از امارت اسلامی می خواهند که قاطعانه به چنین ادعاهای بی اساس پاسخ دهد و همچنین پاکستان را از طریق مجار های دیپلوماتیک متقاعد کند تا از شر چنین اتهامات رها شود.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« چرا باید هر روز زمینه انتقاد و اتهام را برای کشورهای بین المللی و همسایه فراهم کنیم. امارت اسلامی باید با این گونه انتقادات و اتهامات برخورد بسیار جدی داشته باشد و با پاسخ قاطعانه به این کشورها حمایت مردم خود را جلب کند. افغانستان باید از آله دست جهان نجات یابد.»
اخراج اجباری پناهجویان افغان از پاکستان، اتهامات بیجا توسط مقامات پاکستانی به کابل و افزایش درگیری ها در امتداد خط فرضی دیورند، مواردی است که روابط کابل و اسلام آباد را بدتر کرده است. اما مشخص نیست این مشکلات بین دو کشور چه زمانی و بر چه اساسی به حالت عادی بازخواهد گشت.