کنفرانس ملی تغییر اقلیم به ابتکار اداره ملی حافظت از محیط زیست در کابل برگزار شد که در کنار نمایندگان بسیاری از کشورها، نماینده سازمان ملل متحد نیز در آن اشتراک داشتند.
مطیع الله خالص، سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست در جریان این کنفرانس گفت، تغییرات اقلیمی تأثیر عمیقی بر زندگی و اقتصاد افغان ها گذاشته است، خوشکسالی، بی نظمی تغییرات موسمی و کمبود بارندگی را ایجاد کرده و به همین دلیل افزایش سیلاب ها بخش زراعت و مالداری افغانستان را تحت تاثیر قرار داده و ثبات اجتماعی و اقتصادی افغانستان را به شدت با تهدید مواجه کرده است.
خالص در این مورد میگوید:« تغییرات اقلیمی در افغانستان عمیقاً بر زندگی و اقتصاد ما تأثیر گذاشته است. طولانی شدن خشکسالی، کاهش بارندگی، بی نظمی تغییرات موسمی و افزایش حوادث طبیعی مانند سیل، سکتور کشاورزی و مالداری و زندگی مردم ما را در معرض تهدید و مشکلات جدی قرار داده است. تغییرات اقلیمی نه تنها به محیط طبیعی ما آسیب رسانده، بلکه ثبات اجتماعی و اقتصادی مردم افغانستان را نیز تهدید کرده است.»
در عین حال شیرمحمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه میگوید، پس از روسیه، امریکا و ناتو با استفاده از سلاح های کیمیاوی به محیط زیست و اقلیم افغانستان آسیب رسانیده اند و اکنون باید در این زمینه به افغان ها کمک کنند.
وی افزوده است:« در اینجا سلاح های کیمیاوی از سوی کشورهای استفاده شد که متأسفانه ادعای حقوق بشر را می کنند و خود را از نظر حقوق بشر پیشگام می دانند. آنها به این توجه نکردند که در افغانستان نیز بشر وجود دارد و ما نباید آن را خراب کنیم. اکنون از جهان، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، امریکا، کشورهای همسایه و منطقه می خواهم که در این مرحله دشوار به افغانستان کمک کنند. این وظیفه اخلاقی آنهاست، به ویژه کشورهای که در نیم قرن اخیر به محیط زیست افغانستان آسیب رسانیده اند. این بالای آنها فرض است که به افغانستان بیایند و در آبادی، بازسازی و محیط زیست افغانستان به ما کمک کنند.»
مسوولین اداره حفاظت از محیط زیست افغانستان معتقد اند که کشورهای توسعه یافته جهان عوامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند و این کشورها باید به کشورهای متاثر از تغییرات اقلیمی غرامت بپردازند.
به گفته آنها، جهان باید تحریم های اعمال شده بر افغانستان را لغو کند؛ تا نهادهای بین المللی به راحتی بتوانند به اداره حفاظت از محیط زیست افغانستان کمک کنند.
سعدالدین سعید، معین مالی و اداری اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید:« کشورهای توسعه یافته که عامل اصلی تغییرات اقلیمی هستند، باید مسوولیت های خود را بپذیرند و به کشورهای آسیب دیده از تغییرات اقلیمی غرامت بپردازند.»
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد میگوید:« آنچه در این راه بسیار مهم است این است که تحریم ها و محدودیتها برداشته شود تا موسسات و نهادها به راحتی بتوانند به اداره ملی محافظت محیط زیست ادارات مختلف همکاری همه جانبه کنند، در نقل و انتقال پول با مشکل مواجه نشوند.»
روزا اوتنبایوا، رئیس نمایندگی سازمان ملل متحد (یوناما) در کابل میگوید، جهان به دلیل تغییرات اقلیمی با موج های گرمای جدی مواجه است.
به گفته اوتنبایوا، این موج گرما و افزایش دما یا در مجموع تغییرات اقلیمی به ویژه به زنان و کودکان در افغانستان آسیب وارد کرده است.
اوتنبایوا میافزاید:« گرمای شدید و تغییرات اقلیمی در افغانستان به بسیاری از مردم به ویژه زنان و کودکان آسیب رسانده است. تغییرات اقلیمی هزاران تن را در افغانستان تحت تاثیر قرار داده است. به دلیل تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی در کابل، سطح آب کاهش یافته است. ما باید برای همه چالشها آماده باشیم.»
مقامات حکومت سرپرست امارت اسلامی میگویند که موضوع تغییرات اقلیمی یک معضل بین المللی است و جهان نباید این موضوع را سیاسی کند بلکه باید بدون هر گونه اختلاف و سیاست به افغانستان که یکی از اولین قربانیان تغییرات اقلیمی است، کمک کند.