شماری از مقامات پیشین و سیاستمداران برحال پاکستان، حکومت کنونی این کشور را در بازسازی و حفظ روابط دیپلوماتیک با افغانستان، ناکام خواندند.
سفیران پیشین پاکستان در واشنگتن و کابل گفته اند، اسلام آباد در بازسازی روابط با کابل شکست خورده و آنها نگران آسیب سیاسی و اقتصادی پاکستان به دلیل تیرگی روابط دو کشور استند.
منصور احمد خان، سفیر سابق پاکستان در کابل میگوید:« پاکستان نباید نگران روابط هند با افغانستان باشد. این حق حاکمیت هر دو کشور است که روابط خود را به اساس اصول خود بنا کنند. تقویت روابط برای پاکستان باید به اساس همسایگی و نزدیکی مردم دو کشور باشد.»
روزنامه دان پاکستان به نقل از یک منبع نظامی این کشور گزارش داده است که نظامیان در نشست مشترک با شماری از سیاستمداران و احزاب پاکستانی، در مورد ارزیابی سیاست ها برای احیای روابط با افغانستان گفتگو کرده اند.
این در حالیست که به اساس برخی گزارش ها، جنبش آزادی خواهان بلوچ طی ۴۸ ساعت گذشته برخی مناطق و پوسته های امنیتی مهم را از نظامیان پاکستان گرفته است.
کارشناسان سیاسی میگویند، پاکستان همواره در حفظ روابط با کشورهای همسایه به ویژه افغانستان از رویکرد دوگانه استفاده کرده است.
به گفته آنها، حکومت سرپرست باید در برخورد با همه کشورهای همسایه و کشورهای منطقه از جمله پاکستان سیاست را دنبال کند که در آن منافع ملی افغانستان در اولویت باشد.
فیض محمد زلاند، تحلیلگر سیاسی میگوید:« پاکستان همواره در قبال افغانستان سیاست ریاکارانه و دو رنگ اتخاذ کرده است. نظامیان، سیاستمداران و حتی مردم متنفذ آن ها اهداف شومی در قبال افغانستان دارند و با اتخاذ سیاست های زشت، منافع خود را در ضعف افغانستان میبینند. پاکستان به عنوان یک کشور مسلمان همسایه باید سیاست خود را در قبال افغانستان تغییر دهد و در زمینه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اطمینان همکاری دهد. ما همچنین باید روی مشروعیت داخلی کار کنیم و در مورد پاکستان از موضع ملی صحبت کنیم و اجازه دهیم همه افغان ها در کنارهم در مقابل دشمنان افغانستان ایستاده شوند.»
برخی دیگر معتقدند که اسلام آباد برای اثبات تعهد خود به غرب، سیاست های خود را با برخی کشورها تغییر داده است.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« پاکستان همواره به اساس منافع خود از هر نوع وسایل، ابزار، دیپلوماسی و روابط با افغانستان استفاده کرده است. آنها اکنون فکر میکنند که با آمدن ترامپ، جهان غرب یا کشورهای ابرقدرت می خواهند اصلاحاتی را در افغانستان به وجو آورند یا مداخله کنند یا علیه طالبان اقدام کنند. از این رو، آنها نیز پيش از پیش مخالفت خود را با امارت اسلامی طالبان اعلام میکنند.»
انتقادها از سیاست خارجی پاکستان و روابط با افغانستان پس از نشست های داغ مقامات هند و افغانستان افزایش یافته است.
از سوی دیگر، چند روز پیش وزارت امور خارجه هند نیز بمباران هوایی پاکستان بر غیرنظامیان در ولسوالی برمل پکتیکا را محکوم کرد.