رسانه های دولتی روسیه گزارش دادند که قرار است امروز چهارشنبه (۵ جدی ۱۴۰۳) ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور در جلسه ای در سنت پترزبورگ که در آن رهبران کشورهای مشترک المنافع نیز گرد هم میآیند، در مورد برخی مسائل از جمله افغانستان صحبت کنند.
این نشست به مدت دو روز ادامه خواهد داشت و سران این کشورها در مورد همکاری های مشترک اقتصادی، نظامی و فرهنگی گفتگو خواهند کرد.
در بخشی از گزارش رسانه های روسی آمده است:« سران ممکن است در مورد همکاری در بخش سیاسی، تجارتی، اقتصادی، فرهنگی، کمک های بشردوستانه و زمینه های مهم نظامی و تخنیکی گفتگو کنند. توجه ویژه به مسائل منطقه از جمله افغانستان خواهد بود.»
رهبران کشورهای مستقل مشترک المنافع در ۲۵ دسمبر قبل از این نشست نیز برای همکاری مشترک نشستی مشترک دارند که هدف آن تقویت تجارت در آینده و بحث در مورد مسائل بین المللی خوانده شده است.
در عین حال، کارشناسان سیاسی تعامل مثبت روسیه با افغانستان در منطقه را مهم دانسته و از حکوت سرپرست می خواهد که برای ایجاد روابط دیپلوماتیک با جامعه جهانی و با ادامه پالیسی سیاسی در کشورهای محدودی که در تقابل با غرب قرار دارند، انزوا افغانستان را حفظ نکند.
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« روسیه از سیاست بی طرف کنونی افغانستان خوشحال است و می خواهد روابط با افغانستان را توسعه دهد. روسیه که درگیر جنگ گرم با ناتو در خاک اوکراین و جنگ استراتیژیک در سایر نقاط جهان است، نمیخواهد کشورهای آسیای مرکزی که متحدان و شرکای روسیه هستند، از جغرافیای افغانستان از لحاظ امنیتی و سیاسی تهدید شوند.»
فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون میگوید: « این تصمیم پوتین که برخی مسائل مربوط به افغانستان را مطرح می کند و مهمتر از همه این که روس ها می خواهند حکومت کنونی افغانستان را به رسمیت بشناسند و روابط خود را با آن عمیق تر کنند، در امنیت و اقتصاد با آنها نقش سازنده ایفا کند، اینگونه تلاش ها میتواند به کشور های دیگر نیز پیام مثبت داده و در مجموع به بحران کنونی افغانستان راه حل پیدا کند.»
رهبران کشورهای مشترک المنافع در نشست توافقنامه اقتصادی یوریشیا که در ۲۶ دسمبر آغاز میشود، به ازبکستان، کیوبا و ایران این فرصت را داده اند تا به عنوان ناظر اشتراک کنند.
قابل ذکر است که سازمان کشور های مشترک المنافع دارای ۱۱ عضو دائمی به شمول روسیه، قرغزستان، رومانیا، مالدیف، تاجیکستان و قزاقستان است.