پس از تحول سیاسی اخیر در کشور و به قدرت رسیدن مجدد امارت اسلامی، به جزء چند کشور محدود از جمله عربستان سعودی، تمامی کشورهای که قبلا در کابل سفارت داشتند، امور دیپلوماتیک خود را در کابل به حالت تعلیق درآورده اند.
در سه سال گذشته، شماری از کشورها سفارت های خود را در کابل بازگشایی کردند که آخرین آنها عربستان سعودی است.
سفارت عربستان سعودی در کابل در صفحه ایکس خود نگاشته است، روز یکشنبه (۲ جدی ۱۴۰۳) مطابق با دستور وزارت خارجه عربستان و به منظور ارائیه خدمات به افغان ها، امور دیپلوماتیک خود را از سر گرفت.
این سفارت افزوده است:« با تمایل حکومت شاهی عربستان سعودی برای ارائیه تمام خدمات به برادران افغان، تصمیم گرفته شد که نمایندگی عربستان سعودی در کابل از ۲۲ دسمبر ۲۰۲۴ فعالیت خود را از سر گیرد.»
وزارت امور خارجه در کنار استقبال از این تصمیم عربستان، آن را گامی مهم برای توسعه روابط دو کشور و حل مشکلات مسافران افغان می داند.
علاوه بر این، این وزارت به طرف مقابل از امنیت کامل و همکاری همه جانبه اطمینان می دهد.
ضیاء احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه میگوید:« از بازگشایی سفارت عربستان سعودی در کابل استقبال میکنیم و اطمینان می دهیم که وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان در همه امور با آنها همکاری خواهد کرد و به مصونیت آنها توجه میکنیم . علاوه بر این، ما خوشبین هستیم که بازگشایی سفارت آنها روابط و همکاری بین افغانستان و عربستان سعودی را گسترش دهد و همچنین امکان دسترسی به موقع به مشکلات و خواسته های افغان های مقیم عربستان را فراهم کند.»
کارشناسان سیاسی میگویند، کشورها بر اساس تعاملات همه جانبه و نیازهای دوجانبه، روابط دیپلمواتیک را با یکدیگر حفظ می کنند و با توجه به این منافع مشترک، گاهی این روابط با تغییراتی مواجه می شود.
آنها بازگشایی سفارت عربستان در افغانستان را در کنار حل مشکلات مسافران افغان مقیم عربستان را گامی ضروری برای توسعه روابط سیاسی می دانند.
فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون میگوید:« سفارتخانه ها بیشتر برای تعاملات دوجانبه، نیازها و داد و ستد های دیپلوماتیک باز میشود. وقتی کشورها برای همکاری، منافع مشترک و تامین منافع ملی خود سعی در مشارکت در برخی کشورها دارند، سعی می کنند سفارت خود را در کشور میزبان باز کنند، دیپلومات های خود را بفرستند تا بتوانند از منافع ملی خود محافظت کنند.»
عزیز معارج، دیپلومات سابق میگوید:« در مجموع این یک دستاورد بزرگ است؛ زیرا عربستان این اقدام را انجام داد و اکنون دیگر کشورهای عربی و حتی ۵۷ کشور اسلامی جهان به برقراری ارتباط با افغانستان تشویق خواهند شد و این کار به نفع افغان هاست. به ویژه در رفت و آمد افغان های مقیم عربستان سعودی، همچنین برای تجاران، برای کمک های بین المللی و تشویق نهاد های بین المللی اهمیت ویژه ای دارد. به این ترتیب افغانستان میتواند از انزوای بین المللی نجات یابد.»
عربستان سعودی در حال فعالیت های دیپلوماتیک خود را در افغانستان از سر می گیرد که پس از ماه فبروی ۲۰۲۳ فعالیت های سفارت و قونسلگری خود را در کابل به حالت تعلیق درآورده بو، اگرچه در نومبر همان سال فعالیت های قونسلی خود را از سر گرفت.
مقامات حکومت سرپرست میگویند، امارت اسلامی در حال حاضر با حدود ۴۰ کشور روابط رسمی دیپلوماتیک دارد که برخی از آنها سفارت های خود را در کابل باز کرده اند.