سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست کشور در گفتگو با شمشاد، اقتصاد پایین و فقر مردم از جمله جنگ را از عوامل اصلی بازکردن راه برای تأثیر عمیق تغییرات اقلیمی دانست.
مطیع الحق خالص میگوید، تأثیر تغییرات اقلیمی این است که خشکسالی زیاد شده، سطح آب کاهش یافته و همراه با سیل، گرما و طوفان افزایش یافته است.
به گفته وی، به همین دلیل، زنان و کودکان افغان بیش از هر قشر دیگری تحت تأثیر اثرات نامطلوب تغییرات اقلیمی قرار گرفته اند.
خالص در این مورد میگوید:« در افغانستان همه چیز مانند حیوانات وحشی، پرندگان، جنگل ها، زراعت، از تغییرات اقلیمی آسیب دیده اند. اگر به جنبه انسانی نگاه کنیم، طبیعی است که زنان و کودکان در زمان طوفان و خشکسالی آسیب پذیرتر هستند. جنگ ۴۰ یا ۴۵ سال گذشته در افغانستان مشکلات زیادی را در زندگی روزمره مردم ایجاد کرده است. بنابراین، به دلیل چنین تغییرات اقلیمی که همه جا فاجعه است، زنان و کودکان بیشترین آسیب را می بینند.»
خالص در بخشی از این گفتگو میگوید، افغانستان سومین سال متوالی خشکسالی را تجربه می کند و به همین دلیل برخی از خانواده ها مجبور به ترک خانه های خود شده اند.
به گفته وی، از ۳۲ پروژه جامعه جهانی در افغانستان برای جلوگیری از اثرات تغییرات اقلیمی، تنها دو پروژه در سه سال گذشته آغاز شده و ۳۰ پروژه هنوز آغاز نشده است.
خالص میافزاید:« با روی کار آمدن امارت اسلامی همه پروژه ها به جز دو پروژه به تعویق افتاد. امروزه تغییرات اقلیمی ملتها را بیشتر تحت تأثیر قرار داده است. ملت ها در جای خود هستند، هر سیاست که تغییر کند، ملت تغییر نمیکند. ملت همان ملت است. نه تغییرات اقلیمی اینگونه است که بگوید اینجا کدام نظام است که من آنرا متضرر کنم. بنابراین، تأثیر تغییر اقلیم به سیاست مرتبط نیست. بنابراین، اگر کسی آن را به سیاست گره بزند، به نظر من این یک عقیده جداگانه است که در کنار مردم باشد و آنها را مجبور به پیروی از آن کند.»
خالص درباره آلودگی هوای کابل میگوید، با فرا رسیدن فصل زمستان هوای پایتخت به ویژه در شب ۸۴ درصد آلوده می شود.
خالص استفاده از سوخت های غیرمعیاری برای گرمایش خانه ها را عامل آلودگی هوا میداند.
پیش از این، دفتر هماهنگی کمک های بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود، افغانستان علاوه بر اینکه یکی از فقیرترین کشورهای جهان است، در گروه کشورهای نیز قرار دارد که به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار دارند.