پنج ماه پیش از امروز، به روز ۱۲ جولای، منظور احمد پشتین رهبر جنبش تحفظ پشتون ها در مراسم تشییع جنازه گیله من وزیر یکی از اعضای برجسته جنبش، برای حفاظت، انصاف و عدالت مردم خود، برگزاری جرگه عدالت ملی پشتون ها را به تاریخ ۱۱ ماه اکتوبر اعلام کرد.
منظور احمد پشتین در آن زمان گفت:« من به حکومت پاکستان می گویم که ای حکومت جابر، شما بیست سال به ما ضربه زده اید، اما ضربه پشتون ها یکی خواهد بود و با یک ضربه شما را به زیر زمین فرو خواهد برد.»
با اینکه پس از اعلام جرگه توسط رهبر جنبش مذکور، تا روز های برگزاری جرگه، حکومت پاکستان موانعی را در مقابل آنان ایجاد کرد و تردد رهبر جنبش را به بلوچستان و چند منطقه وزیرستان به مدت ۹۰ روز ممنوع اعلام کرد، و همچنان نیروها با ماشینهای سنگین محل اختصاص یافته برای برگزاری جرگه در خیبر میدان را ویران کرد و مستقیماً به سوی اعضای جنبش شلیک کردند؛ اما با وجود همه اینها، جنبش تحفظ پشتون ها از برگزاری جرگه دست نکشیدند.
از سوی دیگر، منظور احمد پشتین نیز از سوی وزارت داخله پاکستان اخطار داده شد که کارت ها و پاسپورت اعضای جنبش از سوی دولت باطل خواهد شد.
منظور احمد پشتین، رهبر جنبش تحفظ پشتون ها گفت:« هزاران پشتون از راه دور و نزدیک به اینجا می آیند. حکومت پاکستان باید شناسنامه همه پشتونخواه ها را به یکباره بلاک کند، که گویا بسیار پاسپورت ارزشمندی داردباشد؛ هرکس پاسپورت پاکستانی داشته باشد، کسی با او نزدیک نمی نشیند.»
در کنار تمام این مشکلات، جرگه ملی عدالت پشتون ها یک روز پس از موعد مقرر با اشتراک ده ها هزار پشتون برگزار شد و پس از سه روز رایزنی پایان یافت.
رهبر جنبش تصمیم جرگه را در ۱۴ اکتبر به مردم و رسانه ها اعلام کرد.
منظور احمد پشتین گفت:« جرگه تصمیم گرفت که چون دیگر ناامنی و جنگ در این سرزمین وجود ندارد، اردو پاکستان و تنظیم های مسلح که با نامهای مختلف از طالبان گرفته تا داعش نامیده میشوند، ظرف دو ماه از سرزمین ما خارج شوند.»
اما اکنون سوال این است که اقدامات عملی جنبش تحفظ پشتون ها پس از تمام شدن دو ماه مهلت چیست و برای آینده چه برنامه ای دارند؟
نورباچا، رئیس ایالتی جنبش تحفظ پشتون ها میگوید:« در این جرگه یک کمیته ۸۰ نفری تشکیل شد و یک نماینده از تمام احزاب سیاسی پشتونخوا و یک نماینده از مردم هر ولسوالی پشتونخوا در آن انتخاب شدند. این کمیته ۸۰ نفره در چند روز آینده برای اجرای لایحه جدید جلسه تشکیل می دهد و در مورد لایحه جدید برای اجرا تصمیم گیری می کند. ما همه منتظریم تا این لایحه جدید تصویب شود، سپس به اساس آن کار خواهیم کرد.»
شماری از تحلیلگران سیاسی میگویند، خواست پشتون ها برای حقوق، استقلال، آزادی از استعمار و استثمار پاکستان نیاز به تحمل و مبارزه منظم دارد و به باور آنها پاکستان همچنان در تلاش است تا پشتون ها را در پشتونخوا درگیر توطئه های مختلف کند.
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« حوصله و زمان لازم دارد. تصامیمی که در جرگه تاریخی خیبر گرفته شد حتما ً اجراء می شود، اما نمی توان همه این تصامیم را در ۶۰ روز یا کمتر از آن اجراء کرد.»
شهسوار سنگروال، تحلیلگر سیاسی میگوید:« قبایل زمانی می توانند به اهداف خود برسند که راه را برای خیزش مردمی هموار کنند. ما نتیجه خیزش مردم را دیدیم که مردم در سوریه یک نظام مستبد را سرنگون کردند که حدود نیم قرن بر آنها حکومت کرد.»
علاوه بر این، اردو پاکستان به هر طریق ممکن تلاش می کند تا میان پشتون ها در پشتونخوا اختلاف ایجاد کند.
به تاریخ ۲۲ نوامبر سال جاری، در ساحه کرم اجنسی ایالت خیبربشتونخوا، یک کاروان موترهای مسافران غیر نظامی که توسط نیروهای امنیتی نیز بدرگه می شد و از سوی پاراچنار به شهر پشاور در حال حرکت بود، از سوی تفنگ داران ناشناس مورد حمله قرار گرفت که در نتیجه آن به شمول ۶ زن حدود ۱۰۰ تن کشته و زخمی شدند.
منظور پشتین رهبر جنبش تحفظ پشتون ها، سازمان های امنیتی پاکستان را عامل این حمله دانست.