ذبیح الله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید، کار پروژه تاپی در افغانستان به شکل عملی آغاز شده است.
مجاهد از آماده شدن امکانات و استفاده از تمام ماشین آلات تخنیکی و پرسنل لازم برای پروژه تاپی در هرات خبر داده و می افزاید، حدود دو سال دیگر کار این پروژه تا شهرهرات تکمیل خواهد شد.
به گفته مجاهد، با آغاز این پروژه به صدها افغان زمینه کار نیز فراهم خواهد شد.
وی در این مورد میگوید:« کار پروژه تاپی در خاک افغانستان آغاز شده و در حال عملی شدن است. به اساس برآوردهاؤ تا دو سال دیگر به ولایت هرات می رسد. انشاالله بسیاری از هموطنان ما مشغول کار شده و خواهند شد.»
پروژه تاپی خط لوله انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند است. حدود ۸۱۶ کیلومتر این پروژه از ولایات هرات، فراه، هلمند و قندهار افغانستان میگذرد.
افغانستان با تطبیق این پروژه از فیس ترانزیت، سرمایه گذاری منطقه ای، منافع اقتصادی و استراتیژیک بهره مند خواهد شد.
عبدالنصیر رشتیا، کارشناس اقتصادی میگوید:« شروع پروژه تاپی میتواند زمینه اشتغال مردم را فراهم کند، و سالانه مقدار هنگفت پول به خزانه حکومت واریز کند. چیزی که به نظر من خیلی مهم است، این است که اعتبار سرمایه گذاری در افغانستان را افزایش می دهد و این کار باعث حرکت پروژه های دیگر نیز میشود؛ زیرا این یک پروژه منطقه ای است و منجر به همگرایی اقتصادی در منطقه می شود. زمانی که همگرایی اقتصادی در منطقه ایجاد شود، بدون شک به صلح و ثبات دائمی در افغانستان منجر خواهد شد.»
از سوی دیگر، کارشناسان سیاسی میگویند، چالش های منطقه ای در اجرای پروژه تاپی هنوزهم حل نشده است.
به گفته آنها، اختلافات سیاسی داخلی و مشکلات استراتیژیک برخی کشورها می تواند موانعی بر سر راه اجرای این پروژه ایجاد کند.
به باور کارشناسان، اگر هند و پاکستان به دلیل اختلافات سیاسی جلو این پروژه را نگیرند، توسعه اقتصادی خوبی برای اتصال منطقه و کشور خواهد بود.
عزیز معارج، تحلیلگر سیاسی میگوید:« از چند سال گذشته کارهای تخنیکی و سایر کار های پروژه تاپی تکمیل شده بود، اما متأسفانه برای تفاهم بین شرق و غرب، کار عملی آن به تاخیر افتاده بود. اینکه اکنون شروع می شود، خبر خوبی برای کشورهای منطقه است و برای افغانستان نیز مفید است. افغانستان در حال حاضر به پروژه های اقتصادی زیادی نیاز دارد، این پروژه تاثیر زیادی بر کشورهای منطقه خواهد داشت.»
طرح پروژه تاپی به اساس یک تفاهمنامه ی در سال ۱۹۹۰ به وجود آمد و هدف آن انتقال گاز از ترکمنستان به پاکستان و هند از طریق افغانستان بود.
اما اکنون این پروژه تنها خط لوله انتقال گاز نیست، بلکه در کنار انتقال گاز، پروژه انتقال برق، ایجاد راه برای اتصال منطقه ای، ایجاد زون های اقتصادی، توسعه اجتماعی، ساخت شبکه ارتباطی فایبر نوری، ترانزیت کالا و تجارت نیز شامل آن است، به همین دلیل پروژه توسعه یی چند بعدی خوانده میشود.