مقامات اداره ملی حفاظت از محیط زیست پس از اشتراک در کنفرانس ۱۲ روزه بین المللی تغییرات اقلیمی در باکو پایتخت آذربایجان، روز یکشنبه (۱۱ قوس ۱۴۰۳) در یک نشست خبری گزارش دیدار ها و دست آورد های خود را با رسانه ها شریک ساختند.
مقامات گفتند، شرکت آنها در کنفرانس بین المللی مذکور پر از دستاوردها بود.
به گفته مقامات، در کنفرانس باکو تصمیم بر آن شد کشورهای که صنعت پیشرفته دارند، سهم زیادی در تولید و انتشار گازهای گلخانه ای دارند و به همین دلیل تغییرات اقلیمی رخ داده است، سالانه باید ۳۰۰ میلیارد دالر به آن کشورها اختصاص دهند که تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته اند.
افغانستان همچنین در گروه کشورهای متاثر از تغییرات اقلیمی رتبه ششم را دارد.
مسوولین اداره ملی حفاظت از محیط زیست میافزایند، افغانستان برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به ۲۰.۶ میلیارد دالر نیاز دارد و این موضوع را در کنفرانس بین المللی تغییرات اقلیمی نیز مطرح کرده اند.
مولوی مطیع الحق خالص، سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست میگوید:« در این نشست توافق شد که کشورهای توسعه یافته هرسال ۳۰۰ میلیارد دالر تعهدات مالی را به بانک های ذیربط واگذار کنند تا آنها آن پول را از طریق سیستم های خود بالای کشور های آسیب پذیر مصرف کنند.»
روح الله امین، مدیر تغییرات اقلیمی اداره ملی حفاظت محیط زیست میگوید:« تا سال ۲۰۳۵ هر سال ۳۰۰ میلیارد دالر تعهدات مالی به کشورهای آسیب پذیر داده شد تا کشورهای آسیب پذیر با ارائیه پروپوزل ها از طریق صندوق های وجهی تغییرات اقلیمی کمک دریافت کنند. افغانستان برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به ۲۰.۶ میلیارد دالر نیاز دارد.»
در عین حال، مسوولین این اداره میگویند، خواستار از سرگیری پروژه های تغییرات اقلیمی شده اند که بیش از ۸۰۰ میلیون دالر ارزش دارند و پس از حاکمیت دوباره امارت اسلامی به حالت تعلیق درآمده اند.به گفته ای آنها، انتظار دارند این پروژه ها دوباره از سر گرفته شود.
آنها میافزایند، دو پروژه جدید در زمینه تغییرات اقلیمی به ارزش بیش از ۱۰ میلیون دالر تایید شده و کار آنها به زودی آغاز می شود.
مولوی مطیع الحق خالص، سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست میگوید:« با روی کار آمدن امارت اسلامی، ۳۲ پروژه با بودجه حدود ۸۰۰ میلیون دالر بود، کار برخی آنها جریان داشت و کار برخی آنها نزدیک بود که باید به اتمام برسد و کار بالای آنها شروع شود، بدون این دو پروژه، کار پروژه های دیگر به حالت تعلیق در آمد. ما در آنجا این موضوع را یاد کردیم تا این پروژه ها دوباره از سر گرفته شود.»
روح الله امین، رئیس تغییرات اقلیمی اداره ملی حفاظت محیط زیست کشور میگوید:« امید است این پروژه تایید شود و بتوانیم آن را به صورت عملی آغاز کنیم. اخیراً دو پروژه ما تایید شده که یکی از آنها ۱۰ میلیون دالر ارزش دارد و دیگر آن ۹۰ هزار دالر از صندوق چند جانبه میلف است که عملاً تایید شده است. پروژه های دیگری نیز به شورای جی.اف و و جی.سی.اف می رود و ما انتظار این هم تایید شود.»
از آنجایی که افغانستان صنعت توسعه یافته ای ندارد و جزو کشورهای در حال توسعه محسوب می شود، پس سهم آن در تولید گازهای گلخانه ای ۰.۰۸ درصد است که تقریباً هیچ حساب میشود، اما انتشار گازهای گلخانه ای و مضره کشورهای صنعتی و توسعه یافته اقلیم این کشور را به شدت متضرر کرده است.
به دلیل تغییرات اقلیمی، دمای هوا در افغانستان ۱.۸ درجه نسبت به قبل افزایش یافته است، ۱۸۱ کیلومتر مربع یخچال طبیعی از بین رفته است، بخش زراعت افغانستان هر ساله ۲۸۰ میلیون دالر خساره مند میشود، ۲.۵ میلیون تن به دلیل خشکسالی از مناطق خود بیجا شده اند، سالانه به طور اوسط ۷۵۰ افغان در اثر سیلاب ها جان خود را از دست میدهند و زیربنا های آنها به ارزش ۳۰۰ میلیون دالر تخریب می شود.
در ده سال گذشته ۱۰۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی، ۴۶ هزار هکتار باغ از بین رفته، ۴۵ هزار خانه ویران شده و به بیش از ۱۱۰ هزار خانه آسیب رسیده است.
همچنین ۱۴۹ گونه حیوانات و نباتات در خطر انقراض قرار دارند و ۲۱ میلیون تن به آب پاک دسترسی ندارند.
اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید، تغییرات اقلیمی هیچ حد و مرزی نمی شناسد، بنابراین لازم است جهان در این زمینه به افغانستان کمک کند و این موضوع را با سیاست مرتبط نسازد.
مولوی مطیع الحق خالص، سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست میگوید:« تغییرات اقلیمی یک موضوع بین المللی است و جهانیان باید در این زمینه شانه به شانه با هم به پیش بروند. امروزه این مسائل اغلب با سیاست گره زده می شود، اما واقعیت این است همانطور که تغییرات اقلیمی جغرافیا را نمی شناسد، طبقه اجتماعی و جنسیت را نیز نمی شناسد. زنان و کودکان در افغانستان بیشتر از مردان تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته اند.»
مقامات اداره ملی حفاظت محیط زیست در دیدار با نمایندگان ۱۹ کشور در حاشیه کنفرانس تغییرات اقلیمی درخواست کردند که به افغانستان حق و دعوت اشتراک در تمامی نشست ها و کنفرانس های بین المللی آینده مربوط به تغییرات اقلیمی داده شود.