همه ساله با فرا رسیدن فصل سرما و زمستان، پرچاوی برق افزایش مییابد و در طول شبانه روز با کمترین میزان برق زندگی میکنند.
اما امسال افزایش سطح بیکاری، وخامت وضعیت اقتصادی و افزایش قیمت های مواد سوختی مشکلات مردم را افزایش داده است.
باشنده گان کابل می گویند، در حالی که هنوز یک ماه به زمستان باقی مانده است، اما با افزایش سرما، پرچاوی برق نیز افزایش یافته است.
آنها میافزایند، در شبانه روز فقط ۵ یا ۶ ساعت برق دارند و این مقدار کافی نیست.
شهریان کابل در کنار پرچاوی بلند مدت برق، بالا بودن قیمت مواد سوختی، بیکاری و رکود اقتصادی را عوامل اصلی مشکلات خود دانسته و میگویند، این موارد سبب شده که خانه های خود را گرم کرده نتوانند.
یک تن از باشندگان شهر کابل میگوید:« دو سه ساعت برق میباشد و دوباره میرود. ما از طالبان می خواهیم که برق را جور کنند، زیرا برای آب و گرمایش به آن نیاز داریم.»
یکی دیگر از باشندگان نیز از پرچاوی زیاد شکایت کرده و میگوید:« مردم توان خرید چوب و زغال ندارند، فقط برق است که میتوانند بخاری روشن کنند. برخی افراد با استفاده از بخاری های برقی صندلی می سازند، بنابراین نیاز به برق دائمی است.»
همزمان با این، پیشه وران و صنعت کاران نیز از نبود برق شکایت دارند. عبدالجبار سافی رئیس اتحاده صنعتکاران میگویند، ازدياد پرچاوی برق سطح تولید اجناس را کاهش داده است.
او در این مورد میگوید:« برق برای صنعت افغانستان بسیار مهم است و نقش ستون فقرات را بازی می کند. در حال حاضر شب و نیم روز در کابل و ولایات برق داریم. خواست من این است که اگر تمام روز برق داشته باشیم خیلی خوب می شود. از مسوولین تقاضا دارم برای برق برنامه ریزی منظمی داشته باشند تا صنعتگران متضرر نشوند.»
در عین حال مسوولین میگویند، کار بالای پلان توزیع منظم برق موجوده و تولید بیشتر برق از منابع داخلی جریان دارد.
حکمت الله میوندی، سخنگوی د افغانستان برشنا شرکت میگوید:« در کنار اینکه شرکت برشنا افغانستان برای تامین برق منظم تلاش می کند، کار برای افزایش سطح تولید برق داخلی نیز جریان دارد. اخیراً برای استفاده حداکثری از سه کارخانه تولید برق، موفق شده ایم سطح تولید داخلی را به میزان مشخصی افزایش دهیم تا برق بیشتری به دست شهروندان برسد.»
مطیع الله عابد، سخنگوی وزارت آب و انرژی میگوید:« در مجموع هشت بند در دست ساخت است که علاوه بر مدیریت آب، برق نیز تولید خواهد کرد. در زمینه برق خورشیدی، پروژه برق ده میگاوات در ولسوالی سروبی ولایت کابل تکمیل و به بهره برداری سپرده شده است. ظرفیت برق تولید شده خورشیدی در افغانستان در حال حاضر به ۵۵ میگاوات میرسد.»
نبود و کمبود برق به یکی از مشکلات همیشه گی مردم کابل مبدل شده است. گرچه مسؤلین وعده واردات برق بیشتر را داده اند، اما مردم میگویند این وعده هنوز محقق نشده است.
مردم از حکومت سرپرست میخواهند که مشکل پرچاوی برق را از ریشه حل نماید و با ساخت بندهای برق و جلب سرمایه گذاری برای تولید برق در داخل کشور توجه جدی نمايد.