بیست و نهمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در آذربایجان که به مدت ۱۲ روز ادامه خواهد داشت، از ۱۱ نومبر آغاز و تا ۲۲ همین ماه ادامه دارد.
این کنفرانس به رهبری سازمان ملل متحد و رهبران ده ها کشور در باکو پایتخت این کشور برگزار شد.
هیاتی از امارت اسلامی نیز به نمایندگی از افغانستان به این کنفرانس دعوت شده است.
این کنفرانس در حالی برگزار می شود که اداره هواشناسی سازمان ملل متحد سال جاری میلادی را گرم ترین سال ثبت شده در تاریخ نامیده است.
مطیع الله خالص سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست در حاشیه این کنفرانس در پاسخ به این سوال که بهاساس ارزیابی های سازمان ملل، تغییرات اقلیمی بیشترین تاثیر را بر زنان دارد، گفت، تغییر اقلیم از نظر تاثیرگذاری هیچ حد و مرزی نمیشناسد و به گونه ای مساویانه همه اقشار را تحت تاثیر قرار میدهد.
خلص در این مورد میگوید:« تغییرات اقلیمی سرحد نمی شناسد، این پدیده به نوعی بر زنان، کودکان، مردان، گیاهان و حیوانات تأثیر می گذارد. به همین دلیل به یک تلاش جمعی برای مبارزه با آن نیاز است.»
خلص همچنین در گفتگوی کوتاهی با آژآنس خبری اسوشیتد پرس گفته است، افغانستان از اثرات منفی گرما در امان نیست و به همین دلیل نگرانیهای خود را در مورد خسارات وارده با سایر کشورها در میان گذاشته است.
خالص همچنین افزوده است، امارت اسلامی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی به حمایت جامعه جهانی نیاز دارد.
به گفته وی، امارت اسلامی طرح های را برای مقابله با تغییرات اقلیمی در سطح ملی آماده کرده است.
سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست افزوده است:« همه کشورها باید در برابر مشکلات و چالش های ناشی از تغییرات اقلیمی با یکدیگر مبارزه و همکاری کنند. ما در سه کنفرانس قبلی حضور نداشتیم… اما این بار بسیار خوشحالیم که در اینجا شرکت کرده ایم و تلاش می کنیم تا خواسته های افغان ها را به جامعه جهانی ارائیه کنیم.»
در عین حال، رئیس اجرائیه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد میگوید، در این کنفرانس باید یک هدف مالی بین المللی برای مبارزه با تغییر اقلیم مورد توافق قرار گیرد.
همچنان، انجنیر روح الله امین سرپرست تغییرات اقلیمی اداره ملی حفاظت محیط زیست میگوید:« بر اساس متن کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد، پروتکل کیوتو و معاهده پاریس، کشورهای صنعتی و پیشرفته موظف به ارائیه کمک های مالی و تخنیکی برای کشور های هستند که از تغییرات اقلیمی متضرر شده اند یا متضرر میشوند. کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته به دلیل عدالت اقلیمی، حقوق حفاظت از محیط زیست و مسیر تاریخی که باعث انتشار گازهای گلخانه ای از طریق فعالیت های آنها شده اند، بیش از سایرین تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار دارند، آنها باید با این کشور ها کمک های مالی و تخنیکی کنند.»
به گفته کارشناسان سیاسی، اولویت مهم کنفرانس ۲۹ کاپ تغییرات اقلیمی تعیین اهداف مالی در زمینه تغییرات اقلیمی است و باید اطمینان حاصل شود که هر کشوری ابزار و امکانات لازم را برای مقابله با تغییرات اقلیمی در اختیار دارد تا تولید گازهای گلخانه ای را کم و مقاومت جوامع تقویت شود.
محمد زلمی افغانیار، کارشناس سیاسی میگوید:« امیدوارم کشورهای که در تولید گازهای گلخانه ای نقش فعال دارند با نهادهای بین المللی در این زمینه برنامه داشته باشند که به اساس آن از افغانستان حمایت کنند؛ زیرا مردم به دلیل فشارهای سیاسی اعمال شده بر افغانستان آسیب دیده اند و حکومت اساسا نمی تواند همکاری کند. این مکلفیت کشورهای است که در تولید گازهای گلخانه ای فعال هستند.»
در عین حال، وزارت اقتصاد میگوید، افغانستان تحت تأثیر مشکلات مختلف از جمله خشکسالی و سیل قرار گرفته است و برای مبارزه با این چالش ها به کمک جامعه جهانی نیاز دارد.
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد میگوید:« افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی، بسیار متضرر شده است، خشکسالی و سیلاب خسارات زیادی به افغان ها وارد کرده است. ما از جامعه جهانی می خواهیم که در این زمینه به مردم افغانستان کمک کند؛ تا بتوانیم بر چالش های تغییرات اقلیمی غلبه کنیم.»
کنفرانس های سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی هر ساله برگزار می شود. این کنفرانس ها تنها مجمع تصمیم گیری چندجانبه جهان در مورد تغییرات اقلیمی است که تقریباً از همه کشورهای جهان نمایندگانی را گرد هم می آورد.
این نشست قرار است با حضور نمایندگان ۱۹۸ کشور عضو کنوانسیون تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد و سران برخی کشورها، سکتور خصوصی، بنیاد های مالی دوجانبه و چندجانبه، جامعه مدنی و رسانه تا ۲۲ نومبر در باکو پایتخت آذربایجان در مورد تاثرات تغییرات اقلیمی گفتگو و تصامیم را اتخاذ کنند.