در ادامه مطالبات کشورهای همسایه و منطقه از افغانستان، این بار رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در اجلاس سران سازمان کشورهای ترک تبار گفته است، پیشرفت های افغانستان برای ثبات و امنیت این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اردوغان افزوده است، اگر حکومت سرپرست افغانستان یک حکومت همهشمول بر اساس حقوق اساسی بشر تشکیل دهد، فرصت های جدیدی برای تعامل به افغانستان ایجاد خواهد شد.
وی در این مورد گفته است:« همانطور که همیشه گفته ایم، ما همیشه در کنار مردم کشور برادرمان افغانستان هستیم و من کاملاً معتقدم که اگر حکومت سرپرست افغانستان بتواند یک حکومت همهشمول و به اساس حقوق بشری ایجاد کند، این کار درهای جدیدی را برای تعاملات باز خواهد کرد.»
رئیس جمهور ترکیه این اظهارات را در یازدهمین اجلاس سران سازمان کشورهای ترک تبار در بیشکیک پایتخت قرغزستان بیان کرده است.
از سوی دیگر، شوکت میرضایف رئیس جمهور ازبکستان گفته است، موضوع افغانستان در چارچوب سازمان کشورهای ترک تبار نباید نادیده گرفته شود.
وی افزوده است:« برای حل مشکلات با حکومت سرپرست افغانستان همکاری می کنیم. باید به مشارکت کشور در روند اقتصاد منطقه ای و اجرای پروژه های اجتماعی و زیربنایی توجه کرد.»
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر در واکنش به اظهارات رئیس جمهور ترکیه میگوید، در کابینه کنونی افغانستان نمایندگان همه اقوام موجود است و حکومت همه شمول است. به گفته شاهین، کشورها نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کنند.
وی میافزاید:« همه اقوام افغانستان در امارت اسلامی که برای استقلال کشور و استقرار نظام اسلامی تلاش کردند، اکنون در حکومت و کابینه حضور دارند. افغانستان خانه همه مردم افغانستان است و همه آنها وظیفه دارند آن را بسازند و حفظ کنند.»
علاوه بر این، کارشناسان سیاسی میگویند، بر اساس قوانین بین المللی، کشورها حق مداخله در امور داخلی افغانستان را ندارند، و به گفته ای آنها، حکومت امارت اسلامی باید افراد شایسته را در حکومت جا دهند و برای بهتر کردن وضعیت کنونی افغانستان با جامعه جهانی و سایر کشور ها تعامل کند.
محمد زلمی افغانیار، کارشناس سیاسی میگوید:« افغانستان باثبات به نفع منطقه و جهان است، بعد حکومتداری و همه شمولی، به ملت افغانستان بستگی دارد. حکومت کنونی افغانستان باید به صدای مردم خود گوش دهد و بر این بنیاد پایه های حکومت داری را مستحکم کند. چنین پیام های ادامه آن فشارهای سیستماتیکی است که برای اجرای عمق استراتیژیک سیاسی وارد می شود.»
معین گل سمکنی، کارشناس سیاسی میگوید:« اگر آنان چنین اظهاراتی می کنند نه به نفع آنهاست و نه به نفع ما. این دخالت آشکار در امور داخلی یکدیگر است. درست است که ما هر کاری را بین خود انجام میدهیم، اما کشورهای دیگر نباید این را به ما توصیه کنند و این یک درخواست غیر دیپلوماتیک است. اما ما همیشه گفتهایم که باید اصلاحاتی در بدنه حکومت بیاید، کسانی که توانایی کار دارند، باید در حکومت و سکتور خصوصی سهم داده شوند.»
در سه سال گذشته، تشکیل حکومت همهشمول، اعطای حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران و عدم استفاده از خاک افغانستان علیه سایر کشورها، شرایطی است که جامعه جهانی برای به رسمیت شناسی امارت اسلامی ارائیه کرده است، اما امارت اسلامی میگوید تمام این شرایط را تکمیل کرده است.
در عین حال، لغو تحریم های اعمال شده علیه افغانستان، آزادی دارایی های منجمد شده، حذف نام ۳۵ مقام امارت اسلامی از لیست سیاه سازمان ملل متحد درخواست های است که امارت اسلامی از جامعه جهانی دارد.