مقامات وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان و اعضای کمیته اسکان موقت در دیدار با معاون اداری رئیس الوزرا، مشکلات مهاجران و عودت کنندگان را در میان گذاشته اند.
مسوولین این وزارت میگویند، اخراج اجباری مهاجرین افغان از کشورهای همسایه افزایش یافته است، اما به گفته آنها مسوولین کمیته مذکور، با راهنمایی رهبری و کمک سایر کمیته ها موفق به مدیریت درست سرپناه برای افغان های عودت کننده شده اند.
آنها از کشورهای همسایه میخواهند که از اخراج اجباری مهاجران افغان دست بردارند و با این مهاجران با توجه به اصل حسن همجواری رفتار کنند.
عبدالرحمن راشد، معاون مسلکی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان میگوید:« در حال حاضر موضوع اخراج اجباری مطرح نیست، فقط آن مهاجرانی که اسناد قانونی ندارند و برای کار کردن رفته اند، دستگیر می شوند و از ایران بیشتر از دیگر کشور ها رد مرز میگردند. از پاکستان هم می آیند اما نسبت به ایران کمتر هستند. همچنین از ترکیه نیز باز گردانده میشوند.»
راشد همچنین میگوید، سال گذشته صدها هزار پناهجوی افغان به اجبار از ایران، پاکستان و ترکیه اخراج شدند.
به گفته راشد، تسهیلات لازم برای افغان های اخراج شده در داخل فراهم شده است و در حال حاضر حدود ۸ میلیون افغان در ایران، پاکستان، ترکیه و کشورهای اروپایی زندگی میکنند.
راشد میافزاید:« حدود ۸ میلیون مهاجر در کشورهای همسایه، اروپایی و کشورهای دیگر داریم که از این تعداد ۳ میلیون تن در پاکستان، حدود ۳ میلیون تن در ایران و حدود نیم میلیون تن در ترکیه و بقیه در کشورهای اروپایی و کشور های دیگر هستند. در مجموع تعداد مهاجرین به ۷ یا ۸ میلیون تن میرسد.»
مولوی عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاست الوزرا به کمیته اسکان موقت مهاجرین دستور داده است تا با توجه به فصل زمستان به مشکلات مهاجرین افغان که به کشور بازگشته اند رسیدگی شود.
همزمان با این، مهاجران افغان از حکومت سرپرست میخواهند که برای حل مشکلات مهاجرین افغان با مقامات کشورهای همسایه گفتگو مستقیم کند تا کشورهای همسایه از اخراج و آزار و اذیت مهاجران افغان دست بردارند.
حاجی نظرمحمد، یک تن از مهاجرین میگوید:« اینجا مشکلات زیادی وجود دارد، نه یو.ان.اچ.سی.آر می آید، نه هم اتشه. در پایان هم از حکومت سرپرست افغانستان تقاضا داریم که ما در پاکستان و ایران مشکلات زیادی داریم و باید جلوی آن گرفته شود.»
مقامات میگویند، در تورخم، قندهار، نیمروز و هرات کمپ های برای اخراج اجباری مهاجرین افغان از کشورهای همسایه ایجاد شده و در آنها هر نوع امکانات فراهم شده اند.
در عین حال، کارشناسان سیاسی از وضعیت پناهجویان افغان در ایران، پاکستان و ترکیه ابراز نگرانی کرده و از مقامات می خواهند که به مشکلات آنها در کشورهای میزبان رسیدگی کنند.
محمد سلیم پیگیر، کارشناس سیاسی میگوید:« نماینده سازمان ملل، نمایندگان افغانستان، ایران و پاکستان باید در آن حضور داشته باشند تا پناهجویان افغان با کمک سازمان ملل به تدریج به کشور خود بازگردند.»
سازمان حقوق بشر ایران به نام هه نگاو روز یکشنبه در گزارشی گفته بود، ماه گذشته علاوه بر اخراج اجباری، ۹ افغان نیز در ایران اعدام شده اند.
بر اساس این گزارش، میزان اعدام زندانیان افغان در این کشور رو به افزایش است، طوریکه شمار اعدام شدگان در این کشور در سه سال گذشته به ۹۰ تن رسیده اند.