در ادامه نشستهای احزاب مخالف، جریانهای سیاسی و فعالان حکومت کنونی افغانستان در خارج از کشور، تعدادی از فعالان سیاسی و برخی از مقامات نظام جمهوری گذشته پشت درهای بسته در شهر استانبول ترکیه نشستی برگزار کرده اند.
جعفر مهدوی یکی از شرکت کنندگان در این نشست میگوید، هیچ یک از شرکت کنندگان در نشست استانبول جنگ و خشونت را راه حل مشکلات افغانستان نمی دانند و بر اهمیت گفتگو میان همه گروه های سیاسی تاکید دارند.
وی میافزاید:« افغانستان خانه مشترک همه افغان هاست و گفتگو در ترکیه را من یک مسوولیت تاریخی میدانم. امیدوارم مسوولین امارت اسلامی این مسوولیت مهم اسلامی و ملی را درک کرده و برای گفتگوی واقعی گام های مناسب و موثری بردارند. بلی! می توانم بگویم که هیچ یک از شرکت کنندگان در نشست استانبول جنگ و خشونت را راه حل مشکلات افغانستان ندانستند و بر اهمیت گفتگوی صادقانه میان همه گروه های سیاسی تاکید میکنند.»
نشست استانبول به مدت دو روز پشت درهای بسته ادامه یافت و به نام اولین نشست روند گفتگوی ملی برگزار شده بود.
در این نشست در مورد بررسی وضعیت کنونی افغانستان و راهکارهای ممکن برای برون رفت از مشکلات موجود و دستیابی به ثبات سیاسی، بحث و تبادل نظرصورت گرفته است.
کارشناسان سیاسی اختلاف گروه های سیاسی و اتخاذ سیاست های خشونت آمیز را راه حل نمیدانند و میگویند، چالش های کنونی و اختلافات موجود با گفتگوی سیاسی قابل حل است.
محمد سلیم پیگیر، کارشناس سیاسی میگوید:« هیچ یک از نشست ها و کنفرانس های که در خارج از کشور با کمک خارجی ها یا توسط آنها تشکیل شده اند، به نفع افغانستان تمام نشده است. همچنین، هیچ یک از حکومت های که در خارج از کشور ایجاد شده و یا توسط خارجی ها ایجاد شده اند، برای افغان ها خوشبختی نیاورده است.»
اما اکنون سوال این است که نتایج نشست استانبول چه تاثیری بر وضعیت جاری در افغانستان خواهد داشت؟
نجیب الرحمن شمال، کارشناس روابط بین الملل در پاسخ به این سوال میگوید:« از حکومت سرپرست کنونی افغانستان تقاضا میشود که به عنوان حاکمان کنونی کشور برای مردم افغانستان، احزاب سیاسی، سیاستمداران، شخصیت های مستقل و تمام جنبش های ملی و افغانی با توجه به منافع ملی افغانستان و ارزش های دینی ما، زمینه گفتگو را فراهم سازد؛ تا همه بتوانند گرد هم آیند و در بازسازی افغانستان نقش فعال داشته باشند.»
اگرچه امارت اسلامی در مورد نشست استانبول و اظهارنظر شرکت کنندگان چیزی نگفته است، اما پیش از آن، مقامات ارشد امارت اسلامی از چهره های سیاسی کشور خواسته بودند که به کشور بازگردند و در آبادی و پیشرفت کشور کمک کنند.