سرپرست سفارت افغانستان در پاکستان در انستیتیوت مطالعات منطقه ای در اسلام آباد روابط، فرصت ها و مشکلات اقتصادی میان افغانستان، پاکستان و کشورهای آسیای میانه را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
سردار محمد شکیب میگوید، بسته شدن هرازگاهی راه ها بر روی صادرات افغانستان، افزایش ناگهانی تعرفه ها، ارزیابی غیرضروری موتر های باربری و مشکلات در زمینه ویزه بر روابط دو کشور تأثیر نامطلوبی گذاشته است.
شکیب افزوده است:« من در مورد روابط اقتصادی افغانستان و پاکستان صحبت کردم و گفتم که بسته شدن راه ها، افزایش ناگهانی تعرفه ها، ارزیابی غیرضروری موتر های باربری، مشکلات در صدور ویزه پاکستان و اقدامات مربوطه در این زمینه از سوی پاکستان تاثیر منفی بر روابط گذاشته که ضرر آن نه تنها به دو حکومت بلکه به مردم ساکن در دو طرف خط نیز میرسد.»
شکیب میگوید، افغانستان می تواند از طریق اجرای پروژه های منطقه ای با موقعیت خاص جغرافیایی خود، یکپارچگی منطقه ای را ایجاد کند.
به گفته شکیب، ناامنی در مناطق تحت کنترول پاکستان بر افغانستان و تمام منطقه تأثیر منفی می گذارد و روابط اقتصادی و تجاری دو کشور نباید به مسائل امنیتی گره زده شود.
وی در این مورد میگوید:« میتوانم بگویم که ناامنی در پاکستان بر افغانستان و تمام منطقه تأثیر منفی می گذارد و افغانستان هرگز خواهان جنگ در همسایگی خود نیست؛ بلکه امارت اسلامی سیاست اقتصاد محور را دنبال می کند و تلاش دارد تا با همه منطقه نزدیک شود. به این اساس روابط اقتصادی و تجاری پاکستان و افغانستان نباید به مسائل امنیتی گره بخورد، این برای همه مفید خواهد بود.»
کارشناسان سیاسی میگویند، حکومت سرپرست خواهان روابط خوب با همه همسایگان و کشورهای منطقه است و میافزاید که اسلام آباد و کابل باید مشکلات خود را از طریق دیپلوماسی حل کنند.
محمد زلمی افغانیار، کارشناس سیاسی میگوید:« برای اجرای عمق استرایتژیک خود در حکومتداری دستور داده است تا مهاجران را تحت فشار قرار دهد و در هنگام رسیدن محصولات کشاورزی افغانستان، مرزها را ببندند. من امیدوارم که راه حلی برای هر درگیری که دارند از طریق گفتگو پیدا شود نه با اعمال فشار به بحران در افغانستان.»
محمد سلیم پاگیر کارشناس سیاسی میگوید:« تا زمانی که پاکستان استراتیژی خود را در برابر جغرافیای به نام افغانستان تغییر ندهد، ما مشکلات دائمی داشتیم و خواهیم داشت.»
پاکستان تنها کشور همسایه افغانستان در منطقه است که همواره بر داشتن سیاست دو رویه علیه افغانستان متهم شده است و حتی بر اساس این اتهامات انتقاد شده که این کشور برای اهداف خود در منطقه بنیادگرایی و تروریزم را آموزش داده و تمویل میکند.