در حالی که مقامات حکومت سرپرست بارها اطمینان داده اند که زمینه سرمایه گذاری و تجارت گسترده را فراهم کرده و از سرمایه گذاران افغان مقیم خارج نیز خواسته تا در داخل کشور سرمایه گذاری کنند، اما برخی از سرمایه گذاران شکایت دارند که مدت هاست با مشکل مواجه هستند.
آنها میگویند، اگرچه حکومت سرپرست به آنها وعده های مستمر داده است، اما مشکلات همچنان پابرجاست و حل نشده اند.
این سرمایه گذاران کمبود زمین و برق را بزرگترین مشکل خود میدانند و همچنین از اخذ مالیات بدون وجود میکانیزم منظم شکایت دارند.
عبدالجبار صافی، یک تن از سرمایه گذاران میگوید:« امیدوارم که به زودی توزیع زمین برای صنعتکاران آغاز شود، لایحه و سیستم آن ساده شود تا هر چه زودتر به هرکس در هر جای که زمین بخواهد داده شود. مشکل برق ما باید به طور کلی حل شود، به برقی که از ترکمنستان می آید باید توجه جدی شود و هر چه زودتر برق منظم در اختیار صنعتکاران افغانستان قرار گیرد.»
محمد یونس زدران، یکی دیگر از سرمایه گذاران از سیستم مالیاتی شکایت دارد و میگوید:« بزرگترین مشکل در بخش مالیات است. اکثراً تاجران و کارمندان وزارت مالیه با همین مشکل مواجه هستند و بر سر مالیات اختلاف وجود دارد. اگر اداره تفتیش مستقل برای حل این مشکل ایجاد شود، و بین تجار و دولت قضاوت بیطرفانه داشته باشد و تفتیش درستی انجام دهد، یکی از مشکلات بزرگ ما حل میشود.»
از سوی دیگر، کارشناسان امور اقتصادی میگویند، حکومت سرپرست علاوه بر توجه به حل مشکلات کسب و کار، مالیات سرمایه گذاران را کاهش داده و برای رشد تولیدات داخلی، این محصولات را در خارج از کشور عرضه کند.
نورالله عزیز، تحلیلگر اقتصادی میگوید:« به طور کلی سرمایه گذاری های کوچک و متوسط در افغانستان زیاد است، بنا براین لازم است مشکلات این عرصه چه کمبود بازار است، چه بخشی حمل و نقل اجناس به خارج از کشور، مشکلات زمین و امکانات و یا مسائل امنیتی، همه مواردی است که نظام حاکم باید مشکلات این حوزه را حل کند.»
با این حال وزارت عدلیه از صدور حکم جدید از سوی رهبری امارت اسلامی خبر داده و میافزاید که در حکم مذکور به تمام ادارات دولتی دستور داده شده است تا مشکلات سرمایه گذاران را حل کنند.
برکت الله رسولی، سخنگوی وزارت عدلیه میگوید:« ادارات و وزارتخانه های اماراتی موظف اند با در نظر گرفتن منافع تجاری و اقتصادی کشور، تسهیلات لازم را برای تجارت در بنادر، نقاط ترانزیتی و شاهراه ها فراهم کنند. مسوولین ذیربط در مرکز و ولایات و کارمندان ادارات مختلف موظف اند در پرتو قوانین جاری کشور، با فعالان سکتور خصوصی به خوبی رفتار نماید.»
در عین حال، مقامات میگویند، حکومت سرپرست موفق شده است تا در مدت کوتاهی محصولات ساخت افغانستان را به ده ها کشور صادر و از شماری دیگر از کشورها واردات داشته باشد.
آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت میگوید:« الحمدلله روابط تجاری افغانستان با همه کشورها به شکل عادی ادامه دارد. در سال گذشته به حدود ۸۰ کشور صادرات و از بیش از ۱۰۰ کشور واردات داشته ایم. این روابط روز به روز در حال گسترش است.»
کارشناسان اقتصادی به این باورند که اکثریت تاجران سرمایه گذاری متوسطی در داخل کشور انجام داده اند، اما اگر حکومت سرپرست مشکلات آنها را حل کند، بهتر است سرمایه گذاری های بزرگ انجام شود.
به باور آنان، علاوه بر این، حکومت سرپرست باید نمایشگاه های را در داخل و خارج از کشور برگزار کند تا برای تولیدات افغانی بازاریابی خوبی صورت گیرد.