در حالی که چند روز پیش نهادهای حقوق بشری از افزایش سطح اعدام ها در ایران ابراز نگرانی کرده و از ایران خواست که به روند اعدام ها پایان دهد، اما به نظر می رسد ایران این درخواست را نپذیرفته است.
همزمان سازمان حقوق بشر ایران (هه نگاو) بار دیگر از بدرفتاری حکومت و مردم با پناهجویان افغان در ایران ابراز نگرانی کرد و گفته است، در زندان مرکزی قم دو زندانی افغان به نام های ایوب سنگر و عبدالرقیب مالکی دو روز قبل اعدام شدند.
این سازمان افزوده است:« دو شهروند افغان به نامهای ایوب سنگر و عبدالرقیب مالکی در زندان قم ایران اعدام شده اند، این گزارش روز سه شنبه منتشر شده و گفته شده این افراد به اتهام قتل عمد بازداشت شده بوده اند.»
همچنین ملا عبدالسلام ضعیف، سفیر دوره اول امارت اسلامی در پاکستان در گفتگو با شمشاد گفته است، برای حل مشکلات پناهندگان، امارت اسلامی باید در داخل کشور زمینه کار را به مردم فراهم کند، تا افغان ها به کشور های همسایه نروند.
به گفته ضعیف، ماندن پناهجویان افغان در پاکستان و ایران پیامدهای منفی برای افغانستان خواهد داشت و او از امارت اسلامی می خواهد که همه پناهجویان را به افغانستان بازگرداند.
ضعیف میگوید:« ثانیاً چگونه می تواند برادران خود را که در پاکستان و ایران هستند برگرداند و به آغوش خود بیاورد. این تنها راه حل است. اگر ما تمام عمر به التماس از پاکستان یا ایران یا هر کس دیگری ادامه دهیم، بیشتر به ما آسیب می رساند، آنها بیشتر پر قدرت می شوند. وقتی سال گذشته موضوع پناهجویان در پاکستان بسیار سخت شد و امارت اسلامی اینجا اعلام کرد و در سرحدات کمپ ها را باز کرد، شما باور کنید که این مشکلات ۵۰ درصد کاهش یافته بود. ممکن است افغانستان آغوشش را به آنها باز کند، مردم را دعوت کند و کمک کافی با آنها توزیع دهد.»
بر اساس اطلاعات، تعداد مهاجران افغان مقیم ایران به بیش از ۵ میلیون تن می رسد.
کارشناسان سیاسی میگویند، برای امارت اسلامی باید در مورد بدرفتاری با پناهجویان افغان، اعدام زندانیان افغان، اخراج اجباری آنها و آزاد سازی زندانیان افغان از زندان های ایران با حکومت این کشور گفتگوی مستقیم کند تا از رفتار بد جاری با زندانی های افغان در ایران جلوگیری شود.
نجیب الرحمان شمال، تحلیلگر سیاسی میگوید:« بهتر است جمهوری اسلامی ایران از این مسائل دست بردارد یا در صورت امکان اطلاعات را به افغانستان تحویل دهد؛ تا بقیه دوران محکومیت ایشان را در افغانستان بگذراند.»
ابوالحسن صالحی، کارشناس امور پناهندگان میگوید:« در این راستا کشورهای همسایه ما که ایران و پاکستان است باید در چارچوب حقوق بین الملل پناهجویان با مهاجران افغان برخورد کنند و در رفتار با آنها مسایل تبعیضی، غیرانسانی و مسائل خلاف کرامت انسانی را در نظر بگیرند تا در چارچوب ارزش های اسلامی زمینه برای بازگشت آنها فراهم شود و با عزت به کشور خود بازگردند.»
مسوولین وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان از حکومت ایران میخواهند، افغان های که به جرایم مختلف در زندان به سر می برند را به افغانستان تحویل دهد تا طبق قوانین افغانستان مجازات شوند.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان میگوید:« میلیون ها افغان در ایران زندگی می کنند و طبیعی است که برخی از آنها در جنایات جنایی دست داشته باشند، اما از ایران می خواهیم که این افغان ها را اعدام نکند، بلکه در عوض طبق توافق و تفاهم با امارت اسلامی افغانستان باید به افغانستان منتقل شود. پیش از این نیز با همکاری مقامات ایرانی توانسته بودیم صدها زندانی افغان و محکوم به اعدام را به افغانستان منتقل کنیم. ما بازهم مقامات ایرانی تقاضا داریم که به جای مجازات آنها در آنجا به افغانستان منتقل کنند و پرونده آنها در اینجا توسط امارت اسلامی افغانستان بررسی شود.»
پیش از این وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان گفته بود، در حال حاضر حدود ۷ هزار مهاجر افغان در زندان های ایران زندانی هستند.
این در حالیست که سازمان حقوق بشر ایران اخیرا در گزارشی گفته است که در هفت ماهه نخست امسال، ایران ۳۰۰ تن از جمله ۲۰ افغان را اعدام کرده است.