هنوزهم برای برخی مکاتب در ولایت خوست ساختمان ساخته نشده است و به همین دلیل هزاران دانش آموز به دلیل آموزش در فضای آزاد با مشکل مواجه هستند.
اولین مکتب ابتدایی دخترانه و پسرانه در منطقه ورزه ولسوالی اسماعیل خیل مندوزی این ولایت پنج سال پیش تأسیس شد، اما دانش آموزان هنوز هم در روی زمین و خیمه درس میخوانند.
دانش آموز همان مکتب به نام گاگربابا میگویند، مکتب آنها در زمان باد و باران تعطیل است؛ چون این خیمه های قدیمی و کهنه توان باد و باران را ندارند و در هنگام بارندگی چکک می کنند.
امید، یک تن از دانش آموزان میگوید:« اینجا ساختمان نداریم، معلمان ما کم است، سه معلم داریم. ما خیمه را مکتب میگوییم. وقتی باران می بارد، ما به خانه می رویم و مکتب رخصت میشود.»
فریده، یکی دیگر از دانش آموزان میگوید:« هوا سرد میشود، مشکل برای مان پیش میشود، درس خوانده نمیتوانیم، سه معلم داریم و شش صنف.»
به جز سرپناه، کمبود کتاب و معلم نیز از دیگر مشکلاتی است که دانش آموزان این مکتب با آن دست و پنجه نرم میکنند.
دانش آموزان و معلمان از ادارات ذیربط می خواهند که به درخواست ها و مشکلات آنها به موقع رسیدگی صورت گیرد.
اقبال، یک تن از دانش آموزان میگوید:« ساختمان نیست. ما به کتاب ضرورت داریم، کتاب و قلم نداریم. سه معلم داریم، شش صنف. وقتی هوا گرم است، رخصتی میکنیم.»
بخت امیرخان، سرمعلم این مکتب میگوید:« ساختمان نیست، جای نشستن نداریم. کتاب و چوکی نداریم.»
از سوی خیرگل خیرخواه معاون تدریسی ریاست معارف خوست میگوید، هنوزهم ۱۱۹ مکتب در این ولایت ساختمان ندارند و دانش آموزان در خیمه ها یا زیر سایه درختان درس می خوانند، اما او اطمینان می دهد که این مشکل به تدریج حل خواهد شد.
خیرخواه در این مورد میگوید:« تلاش وزارت ما این است که انشالله برای سال های آینده در نظر داریم و برای سرپناه آنها از مقامات بالاتر درخواست کرده ایم. انشاالله اینها پروژه های اساسی است، انجام می شود.»
بر اساس اطلاعات حدود ۳۰۰ هزار دانش آموز در مکاتب دولتی و خصوصی در این ولایت مشغول آموزش هستند که از این میان ۱۰۰ هزار دانش آموز دختر هستند.