اگر از یک سو جوانان از بیکاری شکایت دارند، اما از سوی دیگر مسوولین وزارت کار و امور اجتماعی ادعا میکنند که در سه ماه دوم امسال بیش از ۳۴ هزار جواز کار توزیع کرده اند.
سمیع الله ابراهیمی سخنگوی این وزارت میگوید، از توزیع جوازهای یاد شده، میلیون ها افغانی عواید در بودجه حکومت سرپرست جمع آوری شده است.
به گفته ابراهیمی، وزارت کار و امور اجتماعی در تلاش است تا روند توزیع مجوزها را تسهیل کند.
وی در این مورد میگوید:« وزارت کار و امور اجتماعی در ربع دوم سال ۱۴۰۳ برای بیش از ۳۴ هزار تن از شهروندان و اتباع خارجی مجوز کار توزیع کرده است. این افراد در سمت های رسمی در ادارات امارتی، سکتور خصوصی و موسسات منصوب شده اند. همچنین در ربع نخست امسال برای ۲۲ هزار و ۴۲۷ تن جواز کار توزیع شد. قابل ذکر است که در بخش های که به کارمندان زن نیاز است و خدمات آن ها برای دختران و زنان است، زنان نیز به کار گرفته میشوند.»
در عین حال ابراهیمی میگوید، از میان مجوزهای کار انفرادی توزیع شده، ۱ هزار و ۱۲۲ مورد برای اتباع خارجی توزیع شده است.
از سوی کارشناس سیاسی این اقدام حکومت سرپرست را ستوده و میگوید، با ایجاد فرصت های شغلی از رفتن جوانان به خارج از کشور جلوگیری میشود، اما درخواست می کند که حکومت سرپرست با ایجاد زمینه برای سرمایه گذاران خارجی فرصت دهد تا بیکاری در افغانستان را کاهش دهد.
نورالله عزیز، تحلیلگر سیاسی میگوید:« این یک روند مثبت است، برای بسیاری از افغان ها زمینه کار فراهم میشود و نرخ بیکاری در افغانستان کاهش مییابد. همچنین زمینه جمع آوری عواید خوبی نیز برای حکومت فراهم میشود. مهمتر از همه، اتباع خارجی است که در افغانستان سرمایه گذاری می کنند، یا در اینجا تجارت می کنند، مجوز میگیرند، اگر چنین شرایطی برای آنها وضع شود، که نیروی کار خود را از افغان ها بگیرند، همچنین در بخش های مسلکی افغان ها را اموزش دهند، تا افغان ها در کنار کار یک مسلک نیز بیاموزند.»
از سوی دیگر، زنان کارآفرین میگویند، اخیراً حکومت سرپرست با زنان تجارت پیشه همکاری میکند که مثال آن اشتراک و سهم زنان در نمایشگاه های قبلی بود.
آنها می گویند، در این نمایشگاه ها، زنان صنعتکار توانستند محصولات نوآورانه خود را به خوبی به بازار عرضه کنند.
زهرا زازی، کارآفرین میگوید:« من مجوز گرفته ام. من حدود یک و نیم سال است که کار می کنم، از کارم بسیار راضی هستم. اگر دونر وجود داشته باشد، اگر از سوی امارت اسلامی با من کمک مالی شود، من کارم را بیشتر توسعه میدهم. من شخصا از کارم راضی هستم.»
زنان کارآفرین درخواست دارند که در نمایشگاه های آینده نیز به آنان سهم داده شود تا کسب و کارشان رشد کند و زنان از نظر اقتصادی به خودکفایی برسند.