موضوع خروج امریکا از افغانستان اکنون به موضوعی تبدیل شده است که به دلیل آن مقامات امریکایی و اعضای اپوزیسیون هر از گاهی با چالش های جدی در برابر موضع و تصامیم جو بایدن، رئیس جمهور امریکا مواجه می شوند.
در رأس این انتقادات، دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق امریکا و نامزد انتخابات پنجم نوامبر این کشور قرار دارد، او در اظهارات اخیر خود، موضوع خروج را شرم آورترین اتفاق تاریخ این کشور دانسته است.
ترامپ در یک نشست انتخاباتی در ایالت پنسلوانیا، حکومت به رهبری جو بایدن و معاونش کامالا هریس را ناکارآمد خوانده و گفته است، آنها علاوه بر اقتصاد همه چیز را به هم ریخته اند.
ترامپ افزوده:« انتخابات بعدی انتخابی بین چهار سال استثنایی دیگر و چهار سال شکست وحشتناک است. شما فکر کنید، به هر چی آنها دست بزنند، به هم میریزند. همه چیز، تورم، افغانستان. مسئله افغانستان که شرم آورترین مسئله در تاریخ امریکاست. »
ترامپ، کمالاهریس که در حال حاضر رقیب اصلی وی در انتخابات است، به همین دلیل این یک چالش جدی است که همزمان با خروج و فروپاشی نظم گذشته، تعداد زیادی از تجهیزات اردو امریکا به دست امارت اسلامی افتاد.
ترامپ به دلیل همین تصمیم اشتباه، جیمس متیس وزیر دفاع سابق و جنرال مارک میلی، لوی درستیز سابق این کشور را در سخنانی احمقان نابغه خوانده که در حین انجام وظیفه تصمیم به ترک افغانستان گرفتند.
او در این مورد میگوید:« من اردو را فرستادم که متأسفانه بیشتر جاها را به طالبان واگذار کردند. این هوشیاران و نابغه ها، آدم های احمقی مثل جنرال میلی. شما کار های او در کانگرس به یاد آورید. جنرال میلی و متیس و همه این افراد از یک گروه احمق هستند.»
تحلیلگران نظامی، حمله امریکا به افغانستان و عقب نشینی غیرقابل توضیح آن را امری می دانند که به گفته ای آنها به اعتبار این کشور را در سطح بین المللی آسیب جدی وارد کرده است.
از سوی دیگر نشان دادن این گونه حساسیت های شدید در این موضوع را محدود به دوره انتخابات ریاست جمهوری می دانند که بیشتر از آن به عنوان ابزاری برای سرکوب گروه رقیب خود و کسب رای استفاده می کنند.
توریالی زازی، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اشغال امریکا نیز ظالمانه بود و خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان نیز بسیار غیرمسوولانه بود. آنها از جغرافیای افغانستان برای اهداف استخباراتی خود استفاده کردند و افغان های ما را به شهادت رساندند. در اینجا ۲۰ سال اینجا جنگیند. همه اینها یک بازی های سیاسی و استخباراتی بود.»
اختر محمد راسخ، تحلیلگر سیاسی میگوید:« حمله امریکا به افغانستان و عقب نشینی آن بزرگترین اشتباه تاریخی و شرم آور آنها بود. امریکایی ها با این تهاجمی که به کشور ما صورت گرفت در سطح بین المللی محبوبیت خود را در جهان از دست دادند. علت داغ شدن این موضوع در انتخاب ترامپ و بایدن در امریکا این است که آنها از خروج نیروهای خود از افغانستان برای اهداف سیاسی خود استفاده میکنند.»
پس از حدود ۲۰ سال حضور نظامی طولانی مدت در افغانستان، سه سال پیش در ۳۱ اگست ۲۰۲۱، پس از پایان حضور کامل نظامی امریکا و روی کار آمدن امارت اسلامی، این موضوع همواره مانند نقطه ای سیاه در سیاست امریکا یاد شده است، که پس از هر مدتی به عنوان انتقاد بین سیاستمداران امریکا مطرح میشود.