رئیس امور مهاجرت اداره ملی پناهندگان ایران در دیدار با فیلیپو گراندی کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گفته است، حضور پناهندگان در ایران بخش های اقتصادی، امنیتی، صحی و اجتماعی این کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
نادیار احمدی افزوده، اگر بودجه ای که سازمان ملل برای پناهجویان به ایران اختصاص می دهد که در حال حاضر کمتر از یک درصد است، افزایش یابد، ممکن است تهران سیاست های خود را در قبال پناهجویان نرم کند.
احمدی همچنین گفته است، ایران بیش از این آمادگی میزبانی افغان های مهاجر را ندارد و می خواهد آنها را به کشورشان بازگرداند.
وی افزوده:« در سال ۲۰۲۱ زمانی که گراندی به ایران رفته بود، قول داد که بودجه پناهندگان را افزایش دهد. اما تاکنون جامعه جهانی کمتر از یک درصد بودجه خود را برای پناهندگان به ایران داده است. اگر این جامعه بودجه ایران را افزایش دهد، ممکن است پالیسی پناهندگان را تغییر دهیم و همچنین ایران دیگر میزبان مهاجران غیرقانونی افغان نخواهد بود و آنها باید به کشور خود بازگردند.»
شماری از کارشناسان سیاسی میگویند، ایران حدود ۵۰ سال است که از مجامع بین المللی به نام پناهجویان افغان پول زیادی دریافت کرده است، اما در مقابل با مهاجران افغان برخلاف تمام اصول بین المللی رفتار کرده است.
به گفته آنها، تهران در تلاش است تا از پناهجویان افغان سوء استفاده سیاسی کند و آنها را به زور به نمایندگی از ایران در جنگ نیابتی در خاورمیانه بفرستد.
عزیز معارج، کارشناس سیاسی میگوید:« مقامات ایران در ۵۰ سال گذشته بخاطر افغان ها از سازمان ملل، موسسات خیریه بین المللی و کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان پول می گیرند. علاوه بر این که الان برای پول گرفتن ترفندی ساخته اند اما هدف اصلی شان سیاسی است. اول، می خواهند ترس و وحشت و فشار بر پناهندگان ایجاد کنند و آنها را مجبور کنند که آنها را به جنگ در خاورمیانه، آسیا و کشورهای عربی، اسرائیل و حماس بفرستند. اکنون باخبر شدیم که روند ثبت نام آغاز شده است، همین اکنون به خانه ها میروند و نام نویسی میکنند. دوم، امارت اسلامی را تحت فشار قرار می دهد.»
شهزاده مسعود، کارشناس سیاسی میگوید:« باید طور با آنها رفتار شود که در چارچوب اسلام و حقوق بشر برابر است. تا زمانی که این افغان ها آبرومندانه به وطن خود بازگردند، باید در چارچوب حقوق بشر به گونه ای با آنها رفتار شود که خاطرات خوبی از مهاجرت داشته باشند.»
سهشنبه و چهارشنبه گذشته یک نهاد حقوق بشری ایرانی به نام حال وش گزارش داده که نیروهای سرحدی ایرانی در سروان، منطقه سرحدی این کشور، در حالی با سلاحهای سبک و سنگین به سوی دهها افغان شلیک کردهاند که میخواستند از راه پاکستان وارد ایران شوند.
بر اساس گزارش ها، بیش از ۷۰۰ هزار پناهجوی افغان به صورت قانونی در ایران زندگی میکنند، اما نزدیک به ۳ میلیون تن دیگر اسناد قانونی برای زندگی در این کشور ندارند.