سازمان جهانی صحت در گزرش تازه ای گفته است، بیش از نیمی از مردم افغانستان به کمک های بشری نیاز دارند. به اساس این گزارش، بالاتر از ۱۲ میلیون افغان از امنیت غذایی برخوردار نیستند و بیش از ۲ میلیون تن با گرسنگی شدید مواجه هستند.
همچنین در گزارش آمده است، بیش از ۶ میلیون افغان در داخل کشور نیز تحت تأثیر اثرات نامطلوب تغییرات اقلیمی قرار دارند.
در این گزارش آمده است، در برخی از ولایات سیلاب ها و زلزله ها مردم را تحت تاثیر قرار داده، و محل مناسب برای زندگی و مواد غذایی ندارند.
در این گزارش چندین دهه جنگ، اثرات نامطلوب تغییرات اقلیمی و اقتصاد ضعیف به عنوان دلایل وضعیت بد بشری افغان ها ذکر شده اند.
در بخشی از این گزارش آمده است:« از ۲۳.۷ میلیون تن در افغانستان که ۱۲.۶ میلیون تن آن کودکان هستند، به کمک های بشری نیاز دارند. اما ما فقط می توانیم به ۱۷.۳ میلیون تن کمک های بشری ارائیه کنیم. همچنین در بخش صحی، ۱۷.۹ میلیون افغان به خدمات اولیه صحی نیاز دارند، درحال که ما بودجه ارائیه خدمات صحی به ۱۲.۸ میلیون تن را داریم. تغییرات اقلیمی، بیماری های ساری و وضعیت بشری مهاجرین افغان اخراج شده از پاکستان و ایران نگران کننده است.»
در گزارش سازمان جهانی صحت، وجود و خطرات سوء تغذیه، بیماری های روانی، سرخکان، کووید ۱۹، اسهال، کانگو و شماری از بیماری های تنفسی کودکان افغان همچنان پابرجا نشان داده شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است:« در دهههای اخیر پیشرفتهای زیادی در زمینه پیشگیری از سوءتغذیه صورت گرفته است، اما همچنان تقریباً ۱۰ درصد از کودکان دچار سوءتغذیه به دلیل سنتهای خانوادگی و غذای ناسالم، همچنان به حال خود باقی مانده اند. علاوه بر این، در کابل، قندهار، بلخ، هرات و کاپیسا، از ماه جنوری تا سپتمبر، حدود ۸۰۰ مورد ابتلا به کانگو ثبت شده است و پیشرفت قابل توجهی در پیشگیری از سرخکان، کووید ۱۹، اسهال و بیماری های موسمی حاصل نشده است.»
مسوولان حکومت سرپرست میگویند، پروژه های اساسی را برای کاهش سطح فقر افغان ها و ایجاد زمینه کار برای آنان آغاز کرده اند.
عبداللطیف نظری، معاون مسلکی وزارت اقتصاد میگوید:« وزارت اقتصاد امارت اسلامی برنامه های بزرگ اشتفال زایی، پروژه های بزرگ اقتصادی و زیربنایی را برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم تحت کار گرفته است؛ تا از این طریق فقر و مشکلات اقتصادی به طور اساسی ریشه کن شود.»
وزارت صحت عامه به تماس های ما در مورد ارقام ذکر شده و یافته های گزارش سازمان جهانی صحت پاسخی نداد.
اما کارشناسان اقتصادی از ادامه روند کمکهای بشری توسط سازمانهای بینالمللی انتقاد میکنند و میگویند، کمکی های که از سوی این سازمانها ارائیه میشود اثرات بلندمدتی ندارد و باید در کنار این کمکها برای رسیدن به خودکفایی ، روی پروژه های اساسی و انکشافی سرمایه گذاری کنند.
محمد یونس زدران، کارشناس اقتصادی میگوید:« این درست است، مردم واقعاً مشکلات اقتصادی دارند، اما اگر سازمان ها و نهادهای کمک رسان به فکر افغان ها و افغانستان هستند، پس باید کمک های خود را در پروژه های عمرانی انکشافی اساسی سرمایه گذاری کنند.»
در بخشی از گزارش سازمان جهانی صح آمده است، از ابتدای سال جاری تا ماه سپتمبر، صدها تن بر اثر سیلاب ها، مهمات منفجر ناشده و حوادث ترافیکی جان خود را از دست داده اند و هزاران تن نیز مجروح شده اند که بیشتر آنها زنان و کودکان بوده اند.