جرگه ملی پشتون ها به رهبری جنبش تحفظ پشتون ها (پی.تی.ام)، در دره خیبر با یک روز تاخیر آغاز به کار کرد.
برگزارکنندگان جرگه دلیل این تاخیر را مزاحمت حکومت پاکستان و ایجاد موانع بر سر راه این جرگه خوانده و میگویند، حکومت پاکستان از چند روز بدین سو راه منتهی به محل جرگه را بسته و اجازه نمیدهد مردم در جرگه اشتراک کنند.
به گفته آنها، حکومت پاکستان تونل کوهات و بسیاری از راه های وزیرستان را برای جلوگیری از شرکت مردم بسته و کار جاری جرگه را متوقف کرده است.
این در حالیست که با وجود تمام این مشکلات و خطرات، هزاران پشتون از مناطق قبایلی مختلف به منطقه جرگه آمده و به هر قیمتی که شده خواهان برگزاری جرگه هستند.
یکی از اشتراک کنندگان جرگه قامی پشتون ها میگوید:« پی.تی.ام امروز مقدمه نسل کشی پشتون ها را به مردم خود نشان خواهد داد که اردو و ادارات نظامی پاکستان در سرزمین پشتون ها انجام داده اند. ما همچنین دزدی ها و غارتگری های حکومت پاکستان را که از سرزمین پشتون ها انجام شده در پنجاب هزینه می شود، نیز روشن خواهیم کرد. رهبران جرگه ما را راهنمایی خواهند کرد که بعد از این با پاکستان چه کنیم؟»
هرچند شام روز پنجشنبه حکومت پاکستان و اعضای جنبش تحفظ پشتون ها در مورد برخی مسائل گفتگو کردند، اما حکومت به وعده های خود عمل نکرد.
اشتراک کننده گان تلاش های جاری پاکستان را بی نتیجه میدانند و این عمل را بازداشتن مردم پشتون از حقوق شان می دانند.
خوشحال کاکر، رهبر حزب عوامی نیشنل پشتونخوا میگوید:« آیا حکومت می خواهد همه پشتون ها را از پاکستان بیرون کند؟ جمع شدن برای جرگه و این فداکاری پیام روشنی برای حکومت پاکستان است که اگر هر اتفاقی بیفتد، مردم پشتون خواهان حقوق خود هستند و حتی به قیمت جانشان از آن عقب نشینی نه خواهند کرد.»
در جرگه قومی دره خیبر افرادی هم سهم گرفته اند که اعضای خانواده آنها در عملیات نظامی در وزیرستان و مناطق قبیله ای از سال ۲۰۱۴ و همچنین در حملات هدفمند ستیزه جویان ناشناس کشته شدند و یا سال ها لادرک هستند.
رهبران احزاب سیاسی پشتونخوا چند روزی است که در میدان برگزاری جرگه حضور دارند و مزاحمت پاکستان در برابر جرگه را سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز و حق خواهی خود میخوانند.
میا افتخار حسین، رئیس حزب عوام نیشنل پشتونخوا میگوید:« من به شهادت قومیان خود و پسرم افتخار می کنم و برای فداکاری های دیگری نیز حاضر هستم. ضرب المثل است که میگوید، سنگ که بشکند تیز تر شود، ما این جرگه را برگزار خواهیم کرد و تصمیم گیری نیز خواهد شد.»
هدف اصلی جرگه قومی پشتون ها حمایت از مردم ستمدیده پشتون، مطالبه حق زندگی و عدالت است.
اعلام برگزاری این جرگه سه ماه پیش زمانی علنی شد که گیله من وزیر یکی از اعضای برجسته جنبش تحفظ پشتون ها در قلب اسلاآباد پایتخت پاکستان بر اثر ضربات چاقو نخست زخمی و سپیس جان باخت.