وضعیت نامناسب امنیتی، بحران سیاسی و وضعیت بد اقتصادی مشکلاتی است که اسلام آباد در حال حاضر با آن مواجه است.
در همین رابطه، زلمی خلیل زاد، نماینده ویژه سابق امریکا در امور صلح افغانستان، صحبت کرده و گفته است، علت مشکلات پاکستان فرمانده اردو این کشور است.
خلیلزاد افزوده است، جنرال عاصم منیر، فرمانده اردو پاکستان در تلاش است تا مشکلات این کشور را افزایش دهد و وضعیت موجود با افغانستان و هند را بدتر کرده است.
وی در این مورد میگوید:« جنرال عاصم منیر، فرمانده اردو پاکستان در تلاش است تا مشکلات پاکستان را گسترش دهد. عاصم منیر تعدادی از سیاستمداران را متهم کرده و برخی از آنها را به زندان انداخته است. منیر دشمنی با هند را بیشتر کرده و روابط با افغانستان را نیز به وضعیتی پرتنش رسانده است.»
تحلیلگران سیاسی وضعیت بد کنونی پاکستان را ناشی از سیاست های غلط اردو این کشور دانسته و میگویند، اکنون جهان تغییر کرده و آنها از سیاست های اردو پاکستان حمایت نمیکنند.
به باور آنان، پاکستان همواره پیامدهای اقدامات خود را بر افغانستان و هند تحمیل کرده است، اما اکنون این گونه اتهامات و انتقادات بی مورد خریدار ندارد و در ریشه سیاست ها و پالیسی های نادرست خود گرفتار شده است.
کارشناسان میگویند، اسلام آباد همیشه مردم خود را به همین منظور کشته و آزادی هایشان را سلب کرده است و سپس آن را در مقابل همسایگان خود به عنوان دلیل پیش کرده است.
حکمت الله حکمت، تحلیلگر سیاسی میگوید:« اردو پاکستان عملا پاکستان را به سمت ویرانی و خودکشی سوق داده است. این همان اردو است که ۶ بار با حمایت امریکا و انگلستان حکومت نظامی یا مارشالا را تحمیل کرده است، اما اکنون بارها و بارها از آنها جواب رد دریافت میکنند. اکنون منطقه و جهان تغییر کرده است اما پاکستان به همان شکل باقی مانده است. این کشور همیشه مردم خود را در رقابت با هند و افغانستان کشته است و آنرا به عنوان دلیل مطرح کرده است. امروز افغانستان یک حکومت مستقل دارد و هند کشور ابرقدرت جهان است که پاکستان حتی نمی تواند به آن نگاه کند.»
برخی دیگر میگویند، لازم است پاکستان عمق استراتیژی خود را تغییر دهد وگرنه مشکلاتش بیشتر می شود و بر همسایگان و منطقه نیز تاثیر می گذارد.
آنها بر این باور اند که اگر اسلام آباد پالیسی و استراتیژی های خود را تغییر ندهد و از این گونه سیاست ها و بازی های که دیگران را مقصر اعمال خود می دانند دست برندارد؛ مشکلات روز به روز افزایش یافته و تا منطقه گسترش خواهد یافت.
فیض محمد زلاند، استاد پوهنتون میگوید:« اگر پاکستان سیاست ها و استراتیژی های خود را تغییر ندهد و از استراتیژی سرزنش دیگران استفاده کند و سیاست های ناقص و نیم بند خود را بهانه بیاورد، ناامنی نه تنها به پاکستان بلکه به تمام منطقه نیز سرایت خواهد کرد. بهتر است که پاکستان به فکر تغییر سیاست های خود در داخل کشور و ایجاد هماهنگی با مردم باشد.»
حکومت سرپرست افغانستان نیز در این زمینه ابراز نگرانی کرده است. وزارت امور خارجه حکومت سرپرست در اعلامیه ای، تنش میان حکومت پاکستان و مخالفان سیاسی را نگران کننده خواننده و افزوده که ادامه این وضعیت تمام منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در بخشی از این اعلامیه آمده است، افغانستان اوضاع پاکستان را از نزدیک بررسی میکند و امیدوار است که حکومت و ادارات تصمیم گیرنده این کشور برای جلوگیری از بحران، رویکرد معقول و قابل قبولی اتخاذ کنند.
در این اعلامیه از حمله مسلحانه در بلوچستان که بر اثر آن ۲۰ کارگر به شمول چهار افغان کشته شدند ابراز تاسف شده است.
پیشنهاد کابل به اسلام آباد این است که بهترین راه برای خواسته های مشروع مردم، گفتگو و مذاکره است و امتناع از مذاکره، مشکل را بیش از پیش پیچیده میکند.