همزمان با اتمام سه سال از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، امریکا بار دیگر از بسته شدن مکاتب دخترانه در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
شارژدافیر امریکا برای افغانستان میگوید، واشنگتن از دخترانی که در زمینه آموزش و آزادی های اساسی با مشکل مواجه هستند حمایت میکند.
کرن دیکر تأکید میکند، دانش آموزان دختر افغان حق یادگیری و پیشرفت، دسترسی به فرصت های کار و توسعه را دارند.
وی در این مورد میگوید:« امریکا از آن دسته دختران افغان که در زمینه آموزش و سایر آزادی های اساسی با موانع مواجه هستند، حمایت میکند. زیرا هر دختر افغان شایسته فرصت هایی برای آموزش، رشد، کار و پیشرفت است. آینده افغانستان بدون مشارکت آنها تأمین نمیشود.»
در عین حال حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان به مناسبت روز جهانی دختر از حکومت سرپرست خواست تا زمینه آموزش را به دختران فراهم کند.
کرزی در صفحه ایکس خود نگاشته است، بازگشایی مکاتب و پوهنتون های دخترانه میتواند افغانستان را از نیازمند بودن به دیگران رها کند.
وی افزوده:« محرومیت دختران از زندگی اجتماعی و آموزش آسیب های جبران ناپذیری دارد. برای ما نیز لازم است تا در جهت تعلیم و تربیت و رشد همه جانبه دختران در جهت صلاح و رفاه کشور عزیزمان کوشش کامل داشته باشیم.»
کارشناسان سیاسی میگویند، تنها راه نزدیک شدن به جهان بازگشایی مراکز آموزشی بروی دختران است.
به گفته آنها، اگر حکومت سرپرست خواهان خاتمه دادن به بهانه های جهان است، پس باید دروازه های آموزش را بروی دختران باز کند.
محمد سلیم پیگیر، کارشناس سیاسی میگوید:« دختران امروزی حتما باید به مکتب بروند و تحصیلات عالی داشته باشند. بنابراین، اگر امارت اسلامی می خواهد در آینده افغانستان آباد و مستقل داشته باشیم، باید به آموزش دختران و پسران توجه ویژه داشته باشد.»
با وجود اینکه امارت اسلامی هنوز در این مورد چیزی نگفته است، اما پیش از این بر تامین حقوق زنان تاکید کرده و محدودیت آموزش دختران را کوتاه مدت خوانده است.
برخی دیگر از کارشناسان میگویند، اگر فرصت فراهم شود، دختران نیز می توانند در توسعه کشور مشارکت داشته باشند.
آنها هچنین از امارت اسلامی می خواهند که فرصت آموزش را از دختران نگیرد.
ادریس محمدی زازی، کارشناس سیاسی میگوید:« فکر می کنم زمان آن فرا رسیده است که امارت اسلامی به وعده امر ثانی خود عمل کند؛ تا بتوانیم به این اختلاف داخلی نقطه ای پایان دهیم.»
این در حالیست که روزا اوتونبایوا، رئیس نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) در کابل دو روز پیش در اعلامیه ای به مناسبت روز جهانی دختر با شاره به محرومیت دختران افغان از آموزش گفت، این روز را با اندوه زیادی تجلیل میکنند؛ زیرا به گفته او ۱هزار و ۲۰۰ روز است که مقامات دختران بالای ۱۲ سال را از آموزش منع کرده اند.
به گفته او، سه سال است که فرصت ها از دست میرود و در این روند نه تنها میلیون ها دختر شامل هستند، بلکه همه خانواده ها و در کل تمام افغانستان فرصت ها را از دست میدهد.